D66, VVD en CDA: laat strenge regels voor zonnepanelen vallen

Door de stijgende energiekosten is de aandacht voor energiebesparende maatregelen groter dan ooit. Toch lopen eigenaren van monumenten of huizen in het beschermd stadsgezicht aan tegen strenge regels voor verduurzamingen zoals zonnepanelen. VVD, D66 en CDA stelden er donderdagavond in de vergadering van de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling vragen over aan het college.

Eerder al versoepeld

Op initiatief van D66 heeft de gemeenteraad vorige periode de regels voor het plaatsen van zonnepanelen en -boilers op monumenten in de binnenstad en in het beschermd stadsgezicht flink versoepeld. “Verduurzaming van oude gebouwen en stadsgezichten moet gebeuren met aandacht voor de geschiedenis, maar ook met respect voor de toekomst”, zegt duo-raadslid Jurriaan Duijn van D66.

In praktijk nog stug

Toch gaat het mis bij de uitvoering. In de praktijk eist de gemeente bij vergunningsaanvragen voor het plaatsen van zonnepanelen op rode dakpannen dat deze rood zijn, terwijl deze minder efficiënt, duurder en moeilijk leverbaar zijn. Ook het plaatsen van zonnepanelen op schuurtjes uit het zicht is vaak niet toegestaan, tot frustratie van gemotiveerde inwoners.

“Onwenselijk”, zei Tom Leest (VVD), die namens D66 en CDA de actualiteitsvragen stelde in de commissie. “En ook in strijd met de verduurzamingsambities van Leiden. Zeker nadat in 2020 de welstandsregels zijn versoepeld en de mogelijkheden voor zonnepanelen in het beschermd stadsgezicht zijn verruimd.” De partijen vroegen wethouder Terpstra of hij bereid is de kleureneis, met het oog op de energiecrisis, te laten vallen. Dat wordt nu uitgezocht.

Evaluatie volgend jaar

De evaluatie van het welstandsbeleid staat volgend jaar op de agenda. Wat D66 betreft worden de regels zo snel mogelijk verder versoepeld. Zo zou het volgens D66 ook mogelijk moeten zijn om in monumenten dubbelglas te plaatsen en zouden beslissingen over vergunningsaanvragen beter moeten worden gemotiveerd.

Ervaar jij problemen tijdens het verduurzamen van je monument of huis in het beschermd stadsgezicht? Neem dan contact op met duo-raadslid Jurriaan Duijn.