Leidse raad bekent kleur: geen rode zonnepanelen meer vereist bij rode daken

De eis dat bij woningen in de Tuinstadwijk en Burgemeesters- en Professorenwijk de kleur van zonnepanelen moet aansluiten bij de kleur van het dak gaat verdwijnen. Een motie hierover van D66, VVD, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en Partij Sleutelstad is met volledige steun van de gemeenteraad aangenomen. Door de rode dakpannen die veel huizen in de wijk hebben, werd er vaak geëist dat er rode zonnepanelen geplaatst werden. Tot frustratie van veel bewoners.

Rood niet verkrijgbaar

Twee jaar geleden versoepelde de gemeenteraad al de regels voor zonnepanelen op monumenten en woningen in het beschermd stadsgezicht, maar in de praktijk worden er nog altijd strenge eisen gesteld. Door de kleureneis waren bewoners niet in staat te verduurzamen. “Deze terracotta panelen zijn duurder, minder efficiënt en niet leverbaar. Dat remt de verduurzaming van onze stad.”, licht raadslid Antje Jordan (D66) toe. Vorige maand riep D66 samen met andere partijen al op deze kleureneis te laten vallen, nu past de wethouder dat ook aan.

Niet bestaande dakkapellen

Uit gesprekken die D66 voerde met bewoners in de Burgemeesters- en Professorenwijk bleek ook dat men bij vergunningsaanvragen in het legplan van de zonnepanelen ruimte moet laten voor een toekomstige (nu niet bestaande) dakkapel. Wethouder Terpstra zegde toe dat hij hierover in gesprek gaat met de Welstandscommissie.

Verder versoepelen

De uitgebreide evaluatie van het welstandsbeleid staat volgend jaar op de agenda. Wat D66 betreft worden de regels zo snel mogelijk verder versoepeld. Zo zou het volgens D66 ook mogelijk moeten zijn om in monumenten dubbelglas te plaatsen en zouden beslissingen over vergunningsaanvragen beter moeten worden gemotiveerd.

Ervaar jij problemen tijdens het verduurzamen van je monument of huis in het beschermd stadsgezicht? Neem dan contact op met duo-raadslid Jurriaan Duijn.