Een duurzame toekomst in bloei!

Een lucht vol met pesticiden, dat wil niemand natuurlijk!  

D66 Katwijk heeft daar werk van gemaakt door afgelopen donderdag een belangrijke motie in te dienen. Vanaf nu gaat het college in stappen inkopen van (lokale) telers die biologische bloembollen en andere planten kweken. De motie werd unaniem aangenomen in de gemeenteraad. 

Claude Monet als uitgangspunt

Tijdens het indienen van de motie, haalde D66-fractievoorzitter Carin Tawfik de schilderijen van de Franse impressionistische schilder Claude Monet aan. Monet gaf door de jaren heen een duidelijk signaal af over de stand van zaken rondom onze natuur; van bloeiende bollenvelden in Rijnsburg, naar wazige schilderijen door de smog dat uit de Franse fabriekshallen kwamen. 

De motie die de fractie dan ook indiende was een signaal om gehoor te geven aan zijn oproep. “We hebben het geluk om in een gebied te wonen waar de bloembollenteelt een belangrijk onderdeel is van onze economie en ons groenbeleid verrijkt. Dat moeten we blijven koesteren door het gebruik van pesticiden langzaamaan te verminderen,” aldus Tawfik. 

Hoe nu verder?

De fractie heeft ook eerlijk toegegeven dat de inkoop van biologische bloembollen een uitdaging is. Telers durven door de beperkte vraag op de markt nog niet volledig over te stappen op biologische teelt. Daarbij kost de omschakeling voor een teler ook meer geld. Die zorgen kan de gemeente, volgens D66 Katwijk, wegnemen door onder andere de contracten met telers vast te stellen voor vier jaar of langer. Daarmee worden de kosten over de jaren uitgesmeerd. 

Eeuwenlang wordt er geroepen dat er zorgvuldig moet worden omgegaan met onze natuur. Monet gaf dat signaal af door te schilderen. De gemeenteraad deed dat donderdagavond door deze motie te omarmen!