September: Een maand vol politieke wervelwinden!

Na het zomerreces stond onze fractie in de startblokken om Katwijk nog duurzamer te maken. We lichten daarom graag toe wat we de afgelopen maand bereikt hebben.

0,25 cent per inwoner voor gewonde dierenvriendjes!

De afgelopen maand heeft het college definitief invulling gegeven aan een eerdere motie van D66 Katwijk om Dierenambulance & Vogelasiel Leiden structureel te financieren met 25 cent per inwoner. Wij vinden dit een belangrijke stap, want respect in de samenleving begint met het respectvol omgaan met onze dieren. 
 
Het bestuur van de Dierenambulance & Vogelasiel loopt echter tegen de financieringssystematiek van onze gemeente aan. Door middel van een factuur kunnen ze het geld gestort krijgen. Bij de behandeling van de Kadernota heeft D66 Katwijk hier al een punt van gemaakt, omdat het de eeuwige bureaucratie in stand houdt. Om deze reden hebben wij het college schriftelijk gevraagd om deze systematiek te herzien, al dan niet via een regionaal dierenwelzijnsbeleid in samenwerking met andere gemeenten die aangesloten zijn bij Holland Rijnland. 

Gevleugelde dierenvriendjes verdienen betere hulp

Afgelopen zomer liet het vogelasiel weten dat het uit zijn voegen barst. Gewonde vogels moeten na opvang minimaal 10 dagen in quarantaine (vogelgriep) blijven voordat ze geholpen kunnen worden. Al ruim drie jaar is het bestuur in gesprek met het Rijksvastgoedbedrijf (RWB) en de provincie Zuid-Holland om te verhuizen naar het Valkenburgse Meer (op de grens tussen Katwijk en Leiden). Het college van Leiden heeft al aangegeven dat het bereid is om te ondersteunen, maar RWB en de provincie bewegen tot op heden niet mee. Daarom hebben D66 Katwijk en GemeenteBelangen aan het college van Katwijk gevraagd om aan te schuiven bij de overleggen met de betrokken partijen. 
 
De dierenwethouder heeft inmiddels laten weten dat het college niet actief zal deelnemen aan de overleggen, tenzij de gemeente Leiden en de provincie daar een oproep toe doen. D66 Katwijk en GemeenteBelangen hadden meer verwacht van het college en zullen op korte termijn dan ook vervolgstappen ondernemen. 

Veiligheid doen we samen

Tijdens de begrotingsbehandeling van 2022 kreeg D66 Katwijk de toezegging van de burgemeester om een Week van de Ondermijnende Criminaliteit te organiseren, zoals de gemeente Den Haag dat heeft gedaan. De meldingsbereidheid bij verdachte situaties is namelijk al jaren laag, terwijl we inwoners keihard nodig hebben om af te rekenen met de georganiseerde misdaad.
 
Deze maand heeft het college laten weten dat de toezegging uitgevoerd wordt van 9 tot en met 15 oktober tijdens de landelijke Week van de Veiligheid, met als thema: ondermijnende criminaliteit. 

Giften zorgeloos ontvangen in de bijstand!

Tijdens de begrotingsbehandeling van 2022 diende D66 Katwijk samen met andere partijen een motie in om de giftengrens in de bijstand te verhogen. Door een incident met een boodschappentas in een andere gemeente hebben wij namelijk ingezien dat de bijbehorende wet-en regelgeving uitgaat van het slechte in de mens. Onze fractie ziet dit liever anders. De motie werd destijds ingetrokken omdat het college de toezegging had gedaan om de bijstandsregels voor september 2023 aan te passen. 
 
Uiteindelijk heeft het college besloten dat de giftengrens is verhoogd naar 2250 euro!

Toegankelijkere stemhokjes

Het demissionair kabinet wil experimenteren met toegankelijkere stemhokjes door middel van een wettelijke pilot. Een handje vol gemeenten kunnen zich aanmelden voor een pilot die minimaal 4 jaar gaat duren. Het idee hierachter is dat stembureauleden mensen met een beperking kunnen ondersteunen in het stemhokje. D66 Katwijk en PvdA vroegen het college bereid was om deel te nemen aan deze pilot. Het college heeft hier positief op gereageerd

Valkenhorst gaat voor 3-30-300!

Deze maand heeft de gemeenteraad het Stedenbouwkundig plan Limes met succes aangenomen. Het marinevliegkamp Valkenhorst wordt getransformeerd naar een nieuwe woonlocatie. De gemeente Katwijk draagt de verantwoordelijkheid voor een doordachte ruimtelijke ordening met betrekking tot deze transformatie.
 
Wat bijzonder is aan dit plan, is dat het college gehoor heeft gegeven aan een eerdere wens van D66 Katwijk die aanvankelijk werd afgewezen: de 3-30-300 norm! Wat houdt dat in? Het betekent dat elke woning een uitzicht heeft op 3 bomen, dat 30% van de wijk in de schaduw van deze bomen valt, en dat er op slechts 300 meter afstand een verkwikkend parkje of groenvoorziening te vinden is.
 
Als groene partij zijn wij blij dat deze groennorm een prominente rol gaat spelen bij de bouw van de nieuwe wijk Valkenhorst! 

Goed geïnformeerd van het gas af

Deze maand heeft de gemeenteraad belangrijke stappen gezet in het kader van het aardgasvrij maken van onze woningvoorraad. Er zijn twee voorstellen goedgekeurd.
 
Het eerste voorstel draaide om de warmte- en koudevoorziening van het nieuwe Integraal Kind Centrum (IKC+) in de wijk Hoornes. Oorspronkelijk was er afgesproken dat er een warmtepomp in de kelderruimte geplaatst zou worden, als onderdeel van de proef om Hoornes-Kalkoven van het gas af te halen. Helaas verliep deze proef niet zoals gehoopt, wat tot vertraging leidde bij de installatie van de warmtepomp. Hierdoor heeft de gemeente zelf moeten ingrijpen en de warmtepomp aangeschaft. D66 Katwijk steunt deze beslissing, maar heeft vragen over het proces gesteld. We hebben de wethouder verzocht om een gedetailleerd verslag op basis van zijn informatieplicht, maar helaas weigerde hij al voor de derde keer.
 
D66 Katwijk betreurt de houding van de wethouder ten opzichte van zijn wettelijke verantwoordelijkheid om de raad adequaat te informeren. Daarom zullen we via politieke weg vragen om een gedetailleerd feitenrelaas. 
 
Het tweede voorstel betrof het voornemen van het college om samen met de Leidse regio van het gas af te gaan. Deze samenwerking kan kostenbesparend zijn en een stabiele energietransitie garanderen. Helaas is er alleen gesproken met investeerders en ontwikkelaars, en niet met de inwoners. D66 Katwijk heeft een motie ingediend om inwoners bij deze overleggen te betrekken, maar deze is verworpen door de coalitie (DURF, SGP, CU). Ondanks onze teleurstelling hebben we ingestemd met het voorstel om de samenwerking voort te zetten, maar we zullen kritisch blijven volgen wat er gebeurt in dit proces.

Geluidshinder aanpakken!

Deze maand heeft de gemeenteraad een gezamenlijk werkbezoek gebracht aan het politie in Katwijk, in reactie op ons eerdere verzoek om meer informatie te verkrijgen over de Noise Patrol. Het apparaat, dat een geluidsmeter, microfoon, kalibratie-tool en printertje heeft, wordt op een plek gezet en meet het maximale geluidsniveau van een voorbijscheurend voertuig.

De Noise Patrol heeft zowel voordelen, met betrekking tot de aanpak van geluidsoverlast, als nadelen, met name op het gebied van administratieve rompslomp. Samen met onze landelijke fractie zullen we onderzoeken hoe we de voordelen beter kunnen laten opwegen tegen de nadelen.

Eenzaamheid onder jongeren

Op uitnodiging van het Welzijnskwartier maakte de fractie deze maand kennis met diverse lokale en regionale initiatieven om eenzaamheid onder jongeren aan te pakken. Op dit moment is het namelijk nog een taboeonderwerp, terwijl de gevolgen aanzienlijk kunnen zijn. Zo leidt langdurige eenzaamheid tot een een verandering in de hersenstructuur, waardoor de fysieke en mentale gezondheid wordt aangetast.

In deze individualistische samenleving is het bittere noodzaak dat we naar elkaar om blijven kijken. D66 Katwijk steunt deze initiatieven dan ook van harte.

Barmhartig naar elkaar

Deze maand vond de open dag van de Voorraadkast plaats. De stichting verstrekt verkregen voedsel gratis aan mensen in de gemeente die het tijdelijk zelf niet redden en niet binnen de grenzen van de voedselbank vallen.

Ons hart overloopt van trots voor deze vrijwilligers. Ze zetten zich dag in, dag uit met onvermoeibare passie in om onze gemeenschap te voorzien van essentiële levensbehoeften. Maar laten we eerlijk zijn, in ons welvarende Nederland zou armoede eigenlijk niet mogen bestaan. Als fractie beseffen we maar al te goed dat we een rol te vervullen hebben in het uitbannen van dit onrecht.

Daar waar barmhartigheid in andere gemeenten nauwelijks van de grond komt, mogen wij in Katwijk in onze handen knijpen!

Veiliger bedrijventerrein

Bedrijventerrein ’t Heen heeft de laatste jaren zwaar geleden onder de afname van sociale controle. Dit heeft de deur geopend voor criminele activiteiten, wat resulteerde in leegstand en drugssmokkel. Laatst riep Parkmanagement het gemeentebestuur publiekelijk op tot juridische acties om de situatie te herstellen. Dat was aanleiding voor D66 Katwijk en CDA Katwijk om politieke vragen te stellen. 

Als je samenwerkingspartner publiekelijk roept om hulp, dan gaat er iets niet goed in de samenwerking en communicatie. Met de gestelde vragen hopen we dat het college een actievere houding aanneemt richting de ondernemers in ’t Heen!