Problemen bij huishoudelijke hulp in Harderwijk

De Harderwijkse raadsleden Wilco Bos (PvdA) en Anke Buurman-Kuiper (D66) hebben vanuit verschillende hoeken te horen gekregen dat er in Harderwijk problemen zijn met de huishoudelijke hulp, die geboden wordt vanuit de Wmo-ondersteuning. Sinds de overgang naar de nieuwe aanbieders na de Wmo-aanbesteding in 2021 zou niet elke zorgvraag meer kunnen worden ingevuld. Ook blijkt het lastig voor thuiszorgorganisaties om vervangende hulp te bieden bij ziekte of quarantaine.

Hulp voor kwetsbare mensen

PvdA lijsttrekker Wilco Bos maakt zich grote zorgen: “Het gaat hier vaak om kwetsbare mensen, die niet voor niets een indicatie hebben voor huishoudelijke hulp. Als deze tijdelijk niet geboden kan worden, levert dat problemen op voor de mensen die dit wel nodig hebben. We willen daarom van het College weten hoe groot dit probleem is.”

Zijn er al afspraken?

Raadslid Anke Buurman-Kuiper vult aan: “Gebrek aan huishoudelijke hulp is heel vervelend voor de inwoners die dit hard nodig hebben. We willen graag weten of de gemeente bekend is met het probleem, of dat dit onder de radar is gebleven. Ook zijn we benieuwd of Harderwijk hier al afspraken over heeft gemaakt met de thuiszorgorganisaties.” Beide fracties hebben het College om opheldering gevraagd.