Gele kaart voor wethouder Van Noort

De Harderwijkse raadsleden Wilco Bos (PvdA) en Anke Buurman-Kuiper (D66) geven wethouder van Noort nog een laatste kans om de problemen in de Wmo op te lossen. De beantwoording op eerdere schriftelijke vragen laat zien dat het College de problemen niet wil zien, waardoor zorgaanbieders om dreigen te vallen en inwoners niet meer de juiste zorg krijgen. Met een nieuwe serie vragen geven de raadsleden een spreekwoordelijke gele kaart aan de verantwoordelijk wethouder.

De Harderwijkse raadsleden Wilco Bos (PvdA) en Anke Buurman-Kuiper (D66) vragen al maanden aandacht voor dit probleem. Door hun onderzoek is de dagbesteding van InteraktContour open gebleven, maar dit is slechts een topje van de ijsberg. De raadsleden hebben voor hun onderzoek gesproken met een brede groep zorgaanbieders, cliënten en mantelzorgers. Hieruit is een ontluisterend beeld ontstaan van een overheid die halsstarrig vol blijft houden aan haar eigen gelijk, terwijl de problemen zich opstapelen.

D66 raadslid Anke Buurman-Kuiper vult aan: “We zijn echt enorm geschrokken van de hoeveelheid schrijnende gevallen. Harderwijkers en Hierdenaren nemen geen ‘zorgproducten’ af, het zijn mensen die gewoon zorg nodig hebben. Deze mensen dreigen het houvast in hun leven te verliezen door rücksichtslos economisch beleid. Een overheid zou hier naast haar inwoners moeten staan, niet er tegenover.”

PvdA fractievoorzitter Wilco Bos is geschrokken van de hardheid van het College bij de eerdere beantwoording: “Het gaat hier echt om kwetsbare groepen, bijvoorbeeld om ouderen met dementie. Door verwardheid of angst kunnen ze bijvoorbeeld niet altijd naar de groepsbegeleiding. Het College geeft dan keihard aan dat deze mensen maar elke keer een boete moeten betalen. Dat kun je je toch niet voorstellen?”

Met hun vragen hopen de raadsleden het College te bewegen om de bezuiniging op de dagbesteding terug te draaien en alsnog een normaal tarief aan te bieden aan de aanbieders. Als dit niet gebeurt hebben verschillende aanbieders al aangegeven zoveel verlies te maken dat ze of moeten stoppen met deze zorg, of omvallen.