We pakken armoede en problematische schulden aan
Armoede, problematische schulden, werkloosheid, slechte gezondheid, moeilijke gezinssituatie en slechte huisvesting vormen een net dat mensen gevangenhoudt. Het aanpakken van problematische schulden is vaak de eerste stap naar verbetering. Want problematische schulden beteken vaak:
o Stress en concentratieproblemen
o Dat keuzes voor de lange termijn moeilijk zijn
o Gezondheidsproblemen: minder gezond eten (gezond eten is duurder dan ongezond eten) en minder sport (sporten kost geld)
o Grotere kans werkloos te zijn
Hierdoor moeten mensen vaker dan anderen een beroep doen op de GGZ, maar ook op Jeugdzorg en Wmo.
Het voorkomen of het zo snel mogelijk oplossen van problematische schulden, levert enorme maatschappelijke “winst” op. Niet alleen voor de gemeente doordat minder beroep hoeft te worden gedaan op de GGZ, de Wmo, de Jeugdwet of de Participatiewet. Maar vooral voor betrokkenen: behoud van hun baan en woning en doordat zij mee kunnen meedoen met maatschappelijke activiteiten. Daarmee kan de cirkel van armoede tussen generaties doorbroken worden en krijgen kinderen een eerlijke kans om hun talenten te ontwikkelen.
Wat gaan we daarvoor doen:
o Er komt één portefeuillehouder sociaal domein die daadwerkelijke integraal kan aansturen op alle portefeuilles binnen het sociaal domein (armoedebestrijding, werk en inkomen en (jeugd)zorg en welzijn).
o Over 5 jaar kennen we al onze inwoners met problematische schulden en onze inwoners die op de armoedegrens leven.
o We gaan uit van eigen kracht en eigen verantwoordelijkheid, maar nemen tijdelijk verantwoordelijkheden over als dit nodig is.
o We kopen problematische schulden zoveel mogelijk af, waardoor schuldenaren slechts met één schuldeiser, namelijk de gemeente, te maken hebben.
o Om de schuld af te lossen wordt maatwerk geboden. Dit kan beteken dat een langere periode een lager bedrag wordt afgelost, of dat juist een kortere periode meer wordt afgelost.
o We zorgen dat iedere inwoner die aanspraak kan maken op gemeentelijke regelingen op de hoogte is van die regelingen.
o Daar waar kinderen betrokken zijn, is er extra aandacht en mogelijkheid om maatwerk te leveren.