Ian Hendriks van Volt vroeg aan de aanwezige boeren welk scenario van Gerry hun voorkeur had. In zijn ogen zijn subsidies bedoeld om transities te ondersteunen en dus altijd tijdelijk. Als ze permanent nodig blijken te zijn, dan klopt er iets niet in het systeem. Dan moeten we het gewoon gaan benaderen als wat het ook kan zijn, namelijk het vergoeden van diensten. De onafhankelijke kennisknooppunten van Jan, ziet hij het liefst ook uitgebreid naar Europa.
Arjan Tolkamp Europees kandidaat van het CDA, nu nog Provinciaal Statenlid in Gelderland, zou graag meer op doelen willen sturen. Hij ziet ook dat veel goedbedoeld natuurbeleid te star wordt uitgevoerd, waardoor je juist je doel voorbij kan schieten. Hij ziet dat veel van het geld uit de EU helemaal verkeerd terecht komt, namelijk bij de adviserende laag. Er zijn in zijn ogen nog veel mogelijkheden bij de rol van banken en supermarkten.
Laura Bromet, tweede kamerlid van GroenLinks-PvdA, vertelde openhartig dat ze best graag wat minder star zou willen zijn als het over natuuropgaven gaat, maar bang is om daarmee de deur open te zetten naar algehele versoepelingen in plaats van naar maatwerk. Ze vindt het net als Arjan jammer dat natuur en landbouw twee gescheiden werelden lijken te zijn, terwijl de boeren in Nederland zo’n grote rol spelen en gespeeld hebben bij het tot stand komen van onze natuurcultuur. Ze pleit dan ook voor een betere samenwerking tussen deze werelden.
Raquel García Hermida- van der Walle, Europees kandidaat van D66, vindt op doelen sturen oké, zolang het integraal gebeurd. Dit om te voorkomen dat je op stikstof of CO2 fantastische resultaten haalt, maar daarmee op biodiversiteitdoelen volledig de mist in gaat. De veestapel ziet zij, vanuit onze planetaire grenzen en dierenwelzijn, graag krimpen. Maar dat gaat in haar scenario gepaard met minimaal hetzelfde aantal boeren en bedrijven. Net als Ian van Volt is zij voor een echt democratisch Europa, waar het parlement dezelfde rechten krijgt als de tweede kamer in Nederland en het vetorecht wordt opgeheven.
Transitiefonds
Vanuit de zaal kwam de vraag waar het transitiefonds is gebleven. Laura Bromet moest daar enigszins cynisch op antwoorden dat die in het nieuwe hoofdlijnenakkoord van PVV/NSC/BBB/VVD is gesneuveld en wordt ingezet om de komst van kerncentrales te financieren. Vanuit de boeren kwam de opmerking of zo’n transitiefonds niet beter terecht kan komen bij de boeren die juist blijven en de transitie moeten gaan waarmaken in plaats van bij de stoppende boeren.