Uitdagingen en kansen: internationaal talent en het vestigingsklimaat in Haarlemmermeer

De gemeente Haarlemmermeer wil een aantrekkelijke plek zijn voor wonen, werken en leven. Een belangrijk onderdeel hiervan is het aantrekken en behouden van internationaal talent en bedrijven, die bijdragen aan onze economie en maatschappij.

Schriftelijke vragen aan het college

Fractievoorzitter Gerdien Knikker heeft onlangs schriftelijke vragen gesteld aan het college naar aanleiding van de resultaten van Amsterdam International Business (AIB) 2024 en de gevolgen hiervan voor onze gemeente.

Deze vragen gaan over hoe we zorgen dat internationale kenniswerkers en hun gezinnen zich hier thuis voelen, hoe nieuwe bedrijven bijdragen aan belangrijke maatschappelijke doelen, en hoe we ons vestigingsklimaat aantrekkelijk houden.

Gerdien Knikker

“In Haarlemmermeer moet plek zijn voor ieders talent, lokaal én internationaal. Zo versterken we samen onze samenleving en economie!”

Gerdien Knikker, fractievoorzitter D66 Haarlemmermeer

Internationale kenniswerkers en hun partners: een zorgelijke daling?

De resultaten van Amsterdam in Business over 2024 laten zien dat het aantal internationale kenniswerkers (vaak wetenschappelijke professionals uit het buitenland) is gedaald. Dit komt onder andere door landelijke en internationale geopolitieke ontwikkelingen. Tegelijkertijd zien we dat partners van deze kenniswerkers vaak waardevol kunnen zijn voor sectoren waar veel personeel nodig is, zoals de zorg. Er is bijvoorbeeld een succesvolle pilot geweest met internationale zorgprofessionals.

D66 Haarlemmermeer heeft de volgende vragen gesteld: Hoe kijkt het college aan tegen deze daling van internationale kenniswerkers, gezien het beleid van Haarlemmermeer om talent aan te trekken? Wordt de succesvolle pilot met internationale zorgprofessionals vast onderdeel van het beleid, of kan deze worden uitgebreid naar andere sectoren met tekorten, zoals ICT en onderwijs? Welke extra acties worden in 2025 genomen om Haarlemmermeer aantrekkelijk te houden voor internationaal talent en hun partners die willen meewerken?

Maatschappelijke meerwaarde van nieuwe bedrijven: hoe meten we dat?

Het AIB rapport meldt dat een groot deel (86%) van de nieuwe buitenlandse bedrijven die zich hier vestigen, een middelmatige of hoge toegevoegde waarde heeft voor belangrijke maatschappelijke veranderingen, zoals duurzaamheid en gezondheid. Dit betekent dat deze bedrijven niet alleen voor werkgelegenheid zorgen, maar ook bijdragen aan een betere samenleving.

Hierover heeft D66 Haarlemmermeer de volgende vragen gesteld: Op basis van welke criteria wordt bepaald of een bedrijf ‘middel’ of ‘hoog’ scoort qua maatschappelijke waarde? En kan de gemeenteraad inzicht krijgen in hoe dit wordt beoordeeld? Hoe wordt gecontroleerd of deze bedrijven ook echt bijdragen aan de zes urgente veranderingen (transities), zoals de energietransitie of de circulaire economie? Is het college bereid om elk jaar in het economisch voortgangsrapport een apart deel op te nemen over de bijdrage van nieuwe internationale bedrijven aan de doelen van Haarlemmermeer?

Vestigingsklimaat en Haagse lobby

Het AIB rapport wijst op duidelijke problemen in ons vestigingsklimaat. Omstandigheden die bepalen hoe aantrekkelijk een plek is voor bedrijven en talent.

Belangrijke knelpunten zijn onder andere: netcongestie (overbelasting van het stroomnet), krapte op de arbeidsmarkt (moeilijk om personeel te vinden), woningnood en de versobering van de 30%-regeling. De 30%-regeling is een belastingvoordeel voor sommige internationale kenniswerkers. Juist deze factoren zijn erg belangrijk wanneer internationale bedrijven en kenniswerkers beslissen waar zij zich willen vestigen.

Daarom heeft D66 Haarlemmermeer de volgende vragen gesteld: Welke concrete stappen onderneemt het college, samen met partners in de regio of landelijk, om deze knelpunten aan te pakken en zo ons vestigingsklimaat te behouden? In hoeverre is het college betrokken bij gesprekken (lobby) met de landelijke overheid (het Rijk) over het behoud of de aanpassing van de 30%-regeling? Is het college bereid deze lobby te versterken in samenwerking met andere MRA-gemeenten, zodat Haarlemmermeer aantrekkelijk blijft voor internationaal talent?

Reactie van het college

Onze fractie wacht met belangstelling op de reactie van het college. Het is van groot belang dat we blijven investeren in een omgeving waar zowel onze eigen inwoners als internationaal talent zich kunnen ontwikkelen en bijdragen aan de toekomst van onze mooie gemeente.