Duurzame sloop van het oude gemeentehuis
Voordat er gebouwd kon worden, moest het oude gemeentehuis plaatsmaken. De sloop, die begon in maart 2022, was geen standaardklus. Deze is namelijk op een duurzame en circulaire manier uitgevoerd, wat ook meer tijd vroeg dan een reguliere sloop. Er is nauwkeurig gekeken naar het hergebruik van materialen en inventaris. Enkele concrete voorbeelden van deze circulaire aanpak zijn:
- Een groot deel van de meubels ging mee naar de tijdelijke gemeentekantoren.
- Meubels en inventaris zijn beschikbaar gesteld voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Nieuw-Vennep, waaronder bureautafels, stoelen, kasten en zitbanken.
- Overgebleven meubels en inventaris zijn verkocht in een tijdelijke pop-up store in de centrale hal van het raadhuis, waarbij bijvoorbeeld een lokale sportvereniging stoelen uit de trouwzaal kocht. Ook de MeerWinkel in Hoofddorp heeft inventaris en meubilair overgenomen.
- Materialen zoals hout uit de raadzaal en van kozijnen, glaswol, tapijttegels en metalen zijn schoongemaakt en verwerkt voor hergebruik.
- De stenen van de binnenmuren zijn verpulverd tot poeder voor nieuwe kalkzandstenen, en de stenen van de buitenmuren zijn hergebruikt bij een project in Utrecht.
- Betonpuin is verpulverd en deels door de gemeente zelf hergebruikt voor de bouwweg en het verzwaren van de kelder. Het gruis kan ook later dienen als funderingsmateriaal voor wegenbouw.
- Sanitair en kozijnen zijn verwerkt in het nieuwe clubhuis van de scouting in Badhoevedorp.
De sloop, inclusief de ingewikkelde klus van de kelder die in april 2024 is afgerond, was ook noodzakelijk voor het verleggen van kabels en leidingen onder het Raadhuisplein, essentieel voor de ontwikkeling van het stadscentrum.