Historisch moment voor Haarlemmermeer: eerste paal nieuw gemeentehuis de grond in!

Op 12 mei was het zover: op deze zonovergoten dag is de bouw van het nieuwe gemeentehuis in het hart van Hoofddorp officieel van start gegaan! Een belangrijke mijlpaal na jaren van voorbereiding en besluitvorming. Wethouder Charlotte van der Meij (D66), als verantwoordelijk wethouder nauw betrokken bij dit project, had de eer om de eerste paal de grond in te draaien. Dit markeert de start van de realisatie van een toekomstbestendig, energieneutraal(!), open en toegankelijk gebouw voor alle inwoners, ondernemers en de gemeentelijke organisatie.

Charlotte van der Meij (wethouder D66, verantwoordelijk voor het project nieuwe gemeentehuis) samen met Jan-Martijn Teeuw (directeur Binx Smartility). Image: D66 Haarlemmermeer

Waarom een nieuw gemeentehuis?

Het voormalige raadhuis voldeed simpelweg niet meer. Het gebouw was erg oud en niet meer functioneel volgens de eisen van deze tijd. De onderhoudskosten en het energieverbruik waren hoog. Uit onderzoek bleek dat een grondige renovatie niet haalbaar was als oplossing. Er was behoefte aan een nieuw gebouw dat past bij de groei van de gemeente en de organisatie. Na zorgvuldige afweging en een lange aanloop die al in 2012 begon met onderzoek naar toekomstige huisvesting, besloot de gemeenteraad uiteindelijk in mei 2020 om te kiezen voor één nieuw, centraal gemeentehuis op de prominente plek aan het Raadhuisplein.

Eén centrale plek voor iedereen

Wethouder Charlotte van der Meij benadrukt het belang van dit nieuwe gemeentehuis als dé plek waar inwoners, ondernemers, de politiek, het bestuur en de ambtelijke organisatie samenkomen. “Het wordt een voor iedereen toegankelijk, open, doelmatig en multifunctioneel gemeentehuis zonder opsmuk”, aldus de wethouder. In de nieuwe situatie komen alle functies samen in één gebouw, berekend op de toekomstige groei van Haarlemmermeer, in tegenstelling tot de vroegere situatie met meerdere bijgebouwen en servicepunten (met uitzondering van de servicepunten in Nieuw-Vennep en Halfweg, die blijven bestaan).

Rob van Daal (directeur gemeente Haarlemmermeer) en Charlotte van der Meij hebben de eerste paal de grond in gedraaid. Image: D66 Haarlemmermeer

Duurzame sloop van het oude gemeentehuis

Voordat er gebouwd kon worden, moest het oude gemeentehuis plaatsmaken. De sloop, die begon in maart 2022, was geen standaardklus. Deze is namelijk op een duurzame en circulaire manier uitgevoerd, wat ook meer tijd vroeg dan een reguliere sloop. Er is nauwkeurig gekeken naar het hergebruik van materialen en inventaris. Enkele concrete voorbeelden van deze circulaire aanpak zijn:

  • Een groot deel van de meubels ging mee naar de tijdelijke gemeentekantoren.
  • Meubels en inventaris zijn beschikbaar gesteld voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Nieuw-Vennep, waaronder bureautafels, stoelen, kasten en zitbanken.
  • Overgebleven meubels en inventaris zijn verkocht in een tijdelijke pop-up store in de centrale hal van het raadhuis, waarbij bijvoorbeeld een lokale sportvereniging stoelen uit de trouwzaal kocht. Ook de MeerWinkel in Hoofddorp heeft inventaris en meubilair overgenomen.
  • Materialen zoals hout uit de raadzaal en van kozijnen, glaswol, tapijttegels en metalen zijn schoongemaakt en verwerkt voor hergebruik.
  • De stenen van de binnenmuren zijn verpulverd tot poeder voor nieuwe kalkzandstenen, en de stenen van de buitenmuren zijn hergebruikt bij een project in Utrecht.
  • Betonpuin is verpulverd en deels door de gemeente zelf hergebruikt voor de bouwweg en het verzwaren van de kelder. Het gruis kan ook later dienen als funderingsmateriaal voor wegenbouw.
  • Sanitair en kozijnen zijn verwerkt in het nieuwe clubhuis van de scouting in Badhoevedorp.

De sloop, inclusief de ingewikkelde klus van de kelder die in april 2024 is afgerond, was ook noodzakelijk voor het verleggen van kabels en leidingen onder het Raadhuisplein, essentieel voor de ontwikkeling van het stadscentrum.

Eerste paal nieuw gemeentehuis de grond in! Image: D66 Haarlemmermeer

Aanbesteding en kosten

Na een Europese aanbesteding is bouw- en installatiebedrijf Binx Smartility geselecteerd voor de bouw van het nieuwe gemeentehuis. De gemeenteraad heeft ingestemd met het benodigde budget om de bouwopdracht aan hen te gunnen. Binx Smartility is ook verantwoordelijk voor de bouw van de nieuwe sporthal in Lincolnpark. De bouw van het gemeentehuis vereist een forse investering van naar schatting 55 miljoen euro, een hoger bedrag dan aanvankelijk geraamd, onder meer door stijgende bouwkosten. Toch zijn deze meerkosten goed te verantwoorden, zeker omdat alternatieven zoals uitstel of afzien van nieuwbouw weinig aantrekkelijk zijn. Het nieuwe, centrale en duurzame gebouw vervangt een sterk verouderd pand met hoge exploitatiekosten en is daarmee een noodzakelijke stap richting een toekomstbestendige huisvesting van de gemeente.

Vooruitblik

De start van de bouw van het nieuwe gemeentehuis markeert een belangrijke stap in de ontwikkeling van Stadscentrum Hoofddorp. Hiermee zorgen we ervoor dat Haarlemmermeer ook in de toekomst beschikt over een passend, centraal gelegen en duurzaam onderkomen voor zowel de gemeentelijke organisatie als alle inwoners. De opening staat gepland voor medio 2028.