De Voorjaarsrapportage is méér dan een financieel kompas!

Wat is de Voorjaarsrapportage en waarom is die belangrijk? Als D66 Haarlemmermeer streven we naar een gemeente waar transparantie en een gezonde financiële huishouding centraal staan. Een belangrijk moment in het jaar waarin deze aspecten samenkomen, is de behandeling van de Voorjaarsrapportage door de gemeenteraad. Maar wat houdt deze ‘rapportage’ precies in en waarom is het zo relevant voor u, de inwoner van Haarlemmermeer?

Fractievoorzitter D66 Haarlemmermeer Gerdien Knikker - Beeld: D66 Haarlemmermeer

Financiële tussenstand

Als D66 Haarlemmermeer vinden we transparantie en een gezonde gemeentebegroting essentieel. Een belangrijk moment waarop dat samenkomt, is de Voorjaarsrapportage: een jaarlijks document waarin het college verslag uitbrengt over de financiële en beleidsmatige stand van zaken.

De Voorjaarsrapportage is geen nieuwe begroting, maar een financiële tussenstand. Erin staat wat de gemeente tot nu toe heeft gedaan, wat er nog gepland is, en hoe dat financieel uitpakt. Ook wordt vooruitgekeken naar de komende jaren: wat zijn de verwachtingen, hoeveel ruimte is er, en welke keuzes zijn nodig?

Inzicht, sturing en vooruitkijken

Inzicht: De rapportage laat zien hoe het geld van de gemeente tot nu toe is besteed en hoe de financiële situatie ervoor staat. Omdat het om gemeenschapsgeld gaat (úw geld) vinden we het belangrijk dat dit inzichtelijk is. U kunt zien welke keuzes zijn gemaakt en waar het geld wel of juist niet naartoe is gegaan.

Sturing: De gemeenteraad gebruikt de rapportage om het beleid voor de rest van het jaar bij te sturen. Zijn de plannen nog haalbaar binnen het budget? Moet er worden bijgesteld? De Voorjaarsrapportage helpt om scherpe keuzes te maken en duidelijk richting te geven aan prioriteiten, zoals woningbouw, jeugdzorg, duurzaamheid of onderwijs.

Vooruitkijken: Naast terugblikken, kijkt de rapportage vooruit: hoe ontwikkelen de inkomsten en uitgaven zich de komende jaren? Zijn er financiële risico’s, of juist meevallers? Dit helpt de raad om tijdig maatregelen te nemen, en vormt een belangrijk vertrekpunt voor de programmabegroting die in het najaar wordt vastgesteld.

De Voorjaarsrapportage is ook een moment voor moties en amendementen

De gemeenteraad bespreekt de Voorjaarsrapportage uitvoerig en kan daarbij eventueel moties en amendementen indienen, alvorens aan het eind van het debat te besluiten of het voorstel wordt aangenomen. Dit bepaalt of het college op de ingeslagen weg verder mag. D66 Haarlemmermeer heeft de Voorjaarsrapportage dan ook kritisch bekeken en vanuit haar visie op een duurzame, inclusieve en financieel gezonde gemeente diverse moties en amendementen ingediend om plannen en geldbesteding verder te verbeteren en aan te scherpen. Voor we hier verder in duiken lezen we even mee met fractievoorzitter Gerdien Knikker.

Gerdien Knikker

“Oorlogen, onzekerheid en nieuwe verkiezingen zorgen ervoor dat veel grote beslissingen worden uitgesteld. Juist nu is het belangrijk dat Haarlemmermeer verantwoordelijkheid neemt.”

Gerdien Knikker, fractievoorzitter D66 Haarlemmermeer

Gerdien Knikker:

“De recente Voorjaarsrapportage (link opent in nieuw venster) voor 2025 in Haarlemmermeer onthult een aanzienlijk verbeterde financiële situatie van de gemeente ten opzichte van vorig jaar. Dit is te danken aan vroegtijdig ingrijpen en overeengekomen financiële maatregelen door raad, college en organisatie. Echter, oorlogen, onzekerheid en nieuwe verkiezingen zorgen ervoor dat veel grote beslissingen worden uitgesteld. Juist nu is het belangrijk dat Haarlemmermeer verantwoordelijkheid neemt. De financiële situatie van de gemeente is verbeterd, en dat laat zien dat samenwerking werkt.”

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Vice-fractievoorzitter / raadslid Carin Smand - Beeld: D66 Haarlemmermeer

Een samenleving waar iedereen mee kan doen en kansen krijgt

Mensen maken zich zorgen en de sfeer in de samenleving wordt soms harder. D66 wil dat iedereen zich gehoord, gezien en gesteund voelt. Dit begint met goed onderwijs, veilige straten en mentaal sterke mensen, vooral jongeren. Jongeren voelen steeds meer stress en eenzaamheid. D66 wil problemen voorkomen door vroegtijdig hulp te bieden en goed samen te werken met scholen, verenigingen en wijken. Daar horen deze volgende moties bij:

Motie 13: “Tijdelijk jongerencentrum Badhoevedorp – investeren in jongeren, zorgvuldig in uitvoering. Deze link verwijst naar een webpagina van gemeente Haarlemmermeer. Het tijdelijke jongerencentrum in Badhoevedorp is een plek waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten, een langgekoesterde wens. Er is wel geld nodig om dit voor elkaar te krijgen.
De motie is aangenomen met 22 stemmen voor en 13 tegen. We gaan in een apart artikel dieper in op deze motie. Lees meer over de motie “Tijdelijk jongerencentrum Badhoevedorp” op onze website (de link opent in een nieuw venster).

Motie 17: “Behoud jongerenwerk, ook in de school. De link verwijst naar een webpagina van gemeente Haarlemmermeer. Dit moet ervoor zorgen dat problemen bij jongeren niet erger worden, vooral in kwetsbare wijken.
Iedereen was hiermee eens, de motie is unaniem aangenomen. Lees meer over de motie “Behoud jongerenwerk, ook in de school”. Lees ook het artikel ‘It takes a village to raise a child‘ waarin raadslid Sophie van de Meeberg het belang van jeugdpreventie eerder al aanstipte.

Gerdien Knikker

“Zet die leefomgeving met stip op één.”

Gerdien Knikker, fractievoorzitter D66 Haarlemmermeer

Sophie van de Meeberg en Gerdien Knikker - Beeld: D66 Haarlemmermeer

Een gezonde en groene leefomgeving

Ondanks goede stappen in duurzaamheid maakt D66 zich zorgen dat Haarlemmermeer haar klimaatdoelen niet haalt, mede-door de groei van de gemeente en de komst van grote datacenters. De economie staat bovendien onder druk, onder andere door stijgende kosten, waardoor het des te belangrijker is om te kiezen voor ondernemers die oog hebben voor mens, milieu en natuur. Een gezonde economie functioneert immers alleen in een gezonde leefomgeving. Om vaart te maken met verduurzaming stelt D66 daarom de de volgende motie voor:

Motie 12: “Extra impuls voor duurzaam maatschappelijk vastgoed. De link verwijst naar een webpagina van gemeente Haarlemmermeer. Met de impuls voor duurzaam maatschappelijk vastgoed kan sneller geïnvesteerd kan worden in gemeentelijke gebouwen die minder CO₂ uitstoten en minder energie verbruiken.
Iedereen was het hier gelukkig mee eens, de motie is unaniem aangenomen. We gaan in een apart artikel dieper in op deze motie. Lees meer over de motie “Extra impuls voor verduurzaming maatschappelijk vastgoed” op onze website.

Gerdien Knikker

“Groei vraagt niet alleen om woningen, maar ook goede bereikbaarheid. We mogen daarbij de dorpen en kernen niet uit het oog verliezen.”

Gerdien Knikker, fractievoorzitter D66 Haarlemmermeer

Goede bereikbaarheid voor iedereen

Haarlemmermeer wil een gemeente zijn waar mensen graag wonen en kunnen blijven wonen, met voldoende betaalbare woningen voor starters, gezinnen en mensen met een middeninkomen. Naarmate de gemeente groeit, worden bereikbaarheid, duurzaamheid en leefbaarheid steeds belangrijker. Vervoer is de levensader van onze poldergemeente, en D66 is blij met de brede steun voor het doortrekken van de Noord/Zuidlijn, een belangrijke investering in de toekomst van de regio. Tegelijk verdient de bereikbaarheid van dorpen en kernen extra aandacht, want niet iedereen kan zich gemakkelijk verplaatsen. Met de motie “Vervoersarmoede Aanpakken” wil D66 concrete oplossingen vinden voor inwoners die moeite hebben met vervoer.

Motie 14: “Onderzoek naar vervoersarmoede en bereikbaarheid kleine kernen. De link verwijst naar een webpagina van gemeente Haarlemmermeer. De motie pleit voor professioneel onderzoek naar vervoersarmoede in kleine kernen, met aandacht voor behoeften, aanbod, alternatieven en participatie in 2026.
Deze motie heeft het echter niet gehaald. Er waren 12 stemmen voor (D66, EH, Forza!, Gezond, Lid Koolmoes, SRH) en 23 tegen. We gaan, ook hier, in een apart artikel dieper in op deze motie. Lees meer over de motie “Onderzoek naar vervoersarmoede en bereikbaarheid kleine kernen” op onze website.

Wat bereikbaarheid en verkeer betreft zijn we nog niet klaar! D66 was mede-indiener van de een motie om de aanpak van asociaal gedrag in het verkeer te verbeteren.

Motie 15: “Aanpak asociaal gedrag in verkeer. De link verwijst naar een webpagina van gemeente Haarlemmermeer. De motie draagt het college op om tijdelijk extra boa’s in te zetten voor strengere verkeershandhaving volgens het actieplan verkeersveiligheid, hiervoor eenmalig een bedrag op te nemen in de begroting 2026-2029, de Raad tussentijds te informeren via de voortgangsrapportage mobiliteit, en na afloop meetbare resultaten te presenteren.
Deze motie is met 24 voor en 11 stemmen tegen aangenomen. We gaan nu ook in een apart artikel dieper in op deze motie. Lees meer over de motie “Aanpak asociaal gedrag in verkeer” op onze website.

Toezicht

En wanneer we het dan toch over asociaal gedrag hebben… het is jammer, maar het is iets dat misschien bij deze tijd begint te horen: D66 was mede-indiener van een motie over cameratoezicht in winkelcentra in onze gemeente.

Motie 22: “Veilig winkelen in Haarlemmermeer. De link verwijst naar een webpagina van gemeente Haarlemmermeer. De motie draagt het college op te onderzoeken of cameratoezicht in de winkelgebieden van Hoofddorp, Badhoevedorp en Nieuw-Vennep kan bijdragen aan het vergroten van de veiligheid, het terugdringen van overlast en het versterken van het veiligheidsgevoel. Daarbij wordt in overleg met ondernemers gewerkt aan een samenwerkingsmodel. In 2028 wordt de effectiviteit geëvalueerd, onder meer op basis van criminaliteitscijfers en het ervaren veiligheid(sgevoel).
Deze motie is óók aangenomen; met 22 voor en 13 stemmen tegen. En ook bij deze motie hoort een eigen artikel waarin we dieper ingaan op de inhoud. Lees meer over de motie “Veilig winkelen in Haarlemmermeer” op onze website.

Gerdien Knikker

“Lef, visie en samenwerking, kracht, initiatief en solidariteit: laten we elkaar versterken!”

Gerdien Knikker, fractievoorzitter D66 Haarlemmermeer

Verder kijken

De Voorjaarsrapportage van 3 juli was een lange dag, maar we zijn gelukkig een stapje verder, dichter bij elkaar, gekomen! Om met de woorden van Gerdien af te sluiten:

“In een wereld vol onzekerheid hebben wij hier, lokaal, de verantwoordelijkheid om perspectief te bieden. Dat vraagt om lef, visie en samenwerking. Niet alleen binnen Haarlemmermeer, maar ook met onze regio, het Rijk en Europa. Alleen samen kunnen we duurzame keuzes maken, jongeren kansen geven, onze economie toekomstbestendig houden en een gezonde leefomgeving veiligstellen. Onze inwoners spelen daarin een onmisbare rol. Want juist hier in Haarlemmermeer zit zoveel kracht, initiatief en solidariteit. Laten we dat het komende jaar met elkaar versterken. Samen maken we de toekomst in Haarlemmermeer.”