D66 en VVD vragen College naar maatregelen dreigend drinkwatertekort

De beschikbaarheid van drinkwater in Nederland staat onder druk. Dat blijkt uit een recent alarmerend rapport van de Algemene Rekenkamer, gepubliceerd op 13 mei 2025. De Rekenkamer waarschuwt dat de nationale doelen voor drinkwaterbesparing waarschijnlijk niet gehaald worden, dat effectieve bewustwording en concrete maatregelen grotendeels ontbreken, en dat er nu al bedrijven zijn die geen drinkwateraansluiting kunnen krijgen. Ook blijkt uit het rapport dat meerdere drinkwaterbedrijven onvoldoende reservecapaciteit hebben. Het RIVM waarschuwde eerder al dat er in 2030 102 miljard liter drinkwater meer nodig is dan in 2020, als Nederland het watergebruik niet terugdringt. In Haarlemmermeer staat de watervoorziening eveneens onder toenemende druk, mede door de geplande bouw van duizenden woningen in de komende jaren. Drinkwaterbedrijf PWN neemt hierin ook stappen. Echter, in eerdere antwoorden van het college (december 2023) op schriftelijke vragen (oktober 2023) van D66 en VVD, bleven concrete lokale risico’s en gemeentelijke acties onbenoemd. Recente berichtgeving, waaronder het rapport van de Algemene Rekenkamer, onderstreept dat dit geen toekomstig risico meer is, maar een actuele zorg.

Is er een tekort? Beeld: D66 Haarlemmermeer

Urgentie: opnieuw vragen gesteld

Als gemeente dragen wij een belangrijke verantwoordelijkheid om tijdig en doordacht beleid te voeren en daarbij inwoners, bedrijven en instellingen actief te betrekken bij deze gezamenlijke opgave.

Gezien de urgentie en de lokale ontwikkelingen, hebben de fracties van D66 en VVD op 18 mei 2025 opnieuw schriftelijke vragen gesteld aan het college van Haarlemmermeer.

1

Heeft het college sinds december 2023 nieuwe signalen ontvangen van PWN of andere partijen over mogelijke knelpunten in de drinkwatervoorziening binnen Haarlemmermeer?

2

Zijn (toekomstige) woningbouw- en bedrijventerreinprojecten in kaart gebracht op hun impact op de drinkwatervoorziening, en is er risico op vertraging door beperkte capaciteit?

3

Hoe houdt de gemeente in haar ruimtelijke ordening en woningbouwplanning rekening met de beperkte beschikbaarheid van drinkwater? Bijvoorbeeld bij de locatiekeuze, fasering of uitgifte van gronden?

4

Welke eisen of stimulansen hanteert de gemeente richting ontwikkelaars om drinkwater besparende technieken toe te passen bij nieuwbouwprojecten?

5

Wordt er gewerkt aan een eigen gemeentelijke waterbesparingsstrategie, aanvullend op het beleid van drinkwaterbedrijven en het Rijk?

6

Overweegt het college lokale bewustwordingscampagnes in aansluiting bij of uitbreiding van landelijke campagnes om het waterbewustzijn te vergroten?

7

Heeft de gemeente eigen meetgegevens of inzichten in het waterverbruik van huishoudens en bedrijven in Haarlemmermeer? Zo ja, wat zeggen deze gegevens over de huidige en toekomstige drinkwaterzekerheid?

8

Herkent het college de urgentie zoals geschetst in het rapport van de Algemene Rekenkamer? Ziet het college aanleiding om aanvullend of aangescherpt beleid te ontwikkelen?

9

Welke stappen is het college bereid te zetten om de gemeenteraad structureel en proactief te informeren over de risico’s, ontwikkelingen en beleidskeuzes rond de drinkwatervoorziening, zodat de raad zijn kaderstellende en controlerende rol op dit thema kan vervullen?

D66 en VVD onderstrepen het belang van transparantie en proactief handelen door de gemeente om de drinkwatervoorziening voor de toekomst veilig te stellen. We wachten de reactie van het college met belangstelling af.