Meer zeggenschap voor Gorcumers
Inwoners van Gorinchem weten wat speelt in de stad en in hun wijken. De gemeente kan hen meer kansen geven om mee te denken, mee te praten, en mee te doen. Daartoe moeten korte lijnen tussen de gemeenteraad en haar inwoners worden gestimuleerd. We streven naar een continue dialoog tussen de gemeenteraad, ambtenaren en Gorcumers door participatiemechanismen uit te breiden en te versterken.
- Wij maken het makkelijker voor burgers om te bepalen wat op de politieke agenda staat. Inwoners moeten daarom de mogelijkheid krijgen door burgeragendering onderwerpen op de agenda van de gemeenteraad te zetten. Zo kan een groep bewoners besluitvorming afdwingen over onderwerpen die hen aangaan.
- D66 ondersteunt en faciliteert het uitdaagrecht, het right to challenge. Dit stelt inwoners in staat om de gemeente uit te dagen om een publieke taak op zich te nemen als ze denken dat zij dit beter of goedkoper kunnen. Bijvoorbeeld bij het aanleggen en onderhouden van een speeltuin in de buurt. Uiteraard zorgen we hierbij voor heldere communicatie vanuit de gemeente en ondersteuning zodat we gewekte verwachtingen kunnen waarmaken.
- D66 staat voor een wijkgerichte benadering van besluitvorming, waarbij wijken de mogelijkheid hebben accenten te leggen op lokaal beleid naar gelang de behoeften in de wijk. We willen daarom de bestaande klankbordgroepen verbreden. In de klankbordgroepen gaat een vaste groep bewoners in overleg met de gemeente over plannen en projecten in de wijk. De klankbordgroepen krijgen daarvoor meer budget en mandaat.
- Gorinchem heeft sinds 2021 een kinderburgemeester, een ambt dat met trots wordt vervuld! Wat D66 betreft wordt onze kinderburgemeester snel vergezeld door een kinderraad met leerlingen uit het basisonderwijs. Zo kunnen kinderen meepraten over hoe we Gorinchem nog mooier kunnen maken én leren zij tegelijkertijd over democratie en burgerschap.