Tegen meer vliegoverlast boven Ede

D66 wil dat de gemeente Ede actie onderneemt tegen de vierde vliegroute van Schiphol die onder andere over Ede gepland is. De raad heeft vorig jaar al een motie hiertegen ingediend, maar de gemeente lijkt nog weinig verzet te tonen. Daar moet verandering in komen, vindt fractievolger Henk Kohsiek (D66).

Gemeente in actie

Vorig jaar nam de Edese raad een motie aan die zich uitsprak tegen nóg meer vliegoverlast, die zou komen met een vierde vliegroute van Schiphol boven Ede. De gemeente zou samen met de provincie en andere getroffen gemeenten in actie moeten komen tegen de voorbereidingen hiervoor. De raad is echter weinig tot niet op de hoogte gebracht over de vorderingen sindsdien. Henk Kohsiek (D66) heeft raadsvragen opgesteld om vinger aan de pols te houden hoe het staat.

Verdubbeling

26 maart jongstleden onthulde RTL Nieuws dat er al in 2021 ‘in het diepste geheim’ werd geoefend met de nieuwe vliegroute. Uit Kamerstukken blijkt dat het gaat om 42.000 extra vliegbewegingen per jaar, zo’n 120 per dag. Momenteel trekken er al dagelijks 120 vliegtuigen over Gelderland, op zo’n 6 kilometer hoogte. Het nieuwe vierde naderingspunt verdubbelt dit aantal, en verlaagt de vluchthoogte naar 2.100 meter. Dat is volgens D66 te veel overlast voor mens, dier en natuur in de gemeente Ede.