Behoud openbaar onderwijs, overal in Ede

De raad besloot om OBS de Zuiderpoort te sluiten. Wat D66 betreft aanleiding alles op alles te zetten om verdere afbouw van openbaar onderwijs in de gemeente Ede tegen te gaan. D66-raadslid Louke Koopmans is bezorgd over de kwetsbaarheid van veel openbare scholen. Zij stelde voor dat er een strategie moet komen voor de lange termijn en kreeg daarvoor een meerderheid van de gemeenteraad achter zich.

Eeuwig zonde

D66 stemde in met de sluiting van de Zuiderpoort, maar met pijn in het hart. Raadslid Louke Koopmans legt uit: “De kwaliteit van het onderwijs op deze school zorgde ervoor dat we geen andere keuze konden maken dan de school te sluiten. Daarin stellen we het belang van het kind centraal. Die moet overal het beste onderwijs kunnen krijgen.” D66 wil daarom koste wat kost voorkomen dat we vaker in deze situatie terechtkomen. Daarom stelde Louke Koopmans een motie voor dat hier snel een plan voor moet komen, zodat de gemeenteraad dit belangrijke onderwerp niet laat lopen.

Monumentaal pand

Met het sluiten van de school komt een monumentaal pand leeg te staan. Louke Koopmans (D66): “Veel mensen in de wijk spraken ons aan dat ze het gebouw mooi vinden en beeldbepalend in de wijk. Daarom willen we dat het een passende invulling krijgt. Het liefst weer een school, maar anders in ieder geval een functie die gedragen wordt door de wijk. Betrek de omwonenden dus ook nadrukkelijk bij de invulling.” Ook deze motie kreeg een meerderheid van de raad achter zich.