Marieke van Doorn verkozen tot nieuwe fractievoorzitter D66 Den Haag

Marieke van Doorn - Beeld: Martijn Beekman

Raadslid Marieke van Doorn is door de D66-fractie unaniem verkozen tot fractievoorzitter. Ze volgt daarmee Robert van Asten op, die wethouder stedelijke ontwikkeling en locoburgemeester is geworden.

Van Doorn, een zelfstandig ondernemer uit Zeehelden, zit al sinds 2018 in de raad en dan ook zeker geen onbekende op het stadhuis. Ze was al langere tijd vicefractievoorzitter en was samen met Robert van Asten de onderhandelaar namens D66 tijdens de formatie van een nieuw college. Als raadslid heeft ze zich ingezet op toegankelijkheid, mobiliteit en democratie. Zo heeft Van Doorn een grote rol gespeeld in het herinrichten van straten, zoals de Zoutmanstraat, en het aanpakken van verkeershufters en herriemotoren. Als voorzitter van de raadswerkgroep Democratie en Participatie heeft ze belangrijke aanbevelingen gedaan om de gemeentepolitiek democratischer en toegankelijker te maken. “Ik ben blij dat Marieke de op-één-na-grootste fractie van de stad gaat leiden”, zegt Robert van Asten. “Ze staat voor een stad die voor iedereen toegankelijk is, waar iedere stem gehoord kan worden en waar er voor iedereen een toekomst is”.

Nieuwe fase voor de raad

Het nieuwe fractievoorzitterschap van Van Doorn komt op en moment dat er veel gaat gebeuren in de stad. “We hebben een nieuw stadsbestuur met een nieuw akkoord en ze zullen flink aan de bak gaan om de uitdagingen waar de stad het hoofd te bieden. Maar dat betekent niet dat wij als fractie stil zitten, want uiteindelijk bepaalt de raad”, zegt Van Doorn. In die raad wil D66 een duidelijke toon op het debat zetten. “Scherp op de inhoud, gericht op oplossingen en met een toon die het vertrouwen in de politiek vergroot in plaats van verkleint”.

Iedereen moet alles uit het leven kunnen halen

Maar de nieuwe fractievoorzitter wil niet dat het bij actie in de raad zelf blijft. “Niet elke inwoner weet de weg naar de gemeenteraad te vinden. Daarom komen wij naar de mensen toe”, zegt Van Doorn. “Want iedereen verdient een gelijke kans, iedereen verdient de vrijheid om zichzelf te zijn en iedereen moet alles uit het leven kunnen halen. Daar willen wij, samen met alle inwoners van onze stad aan werken”.