Haagse raad: “Ouderenorganisatie Eekta is te waardevol om op straat te komen staan”

Marije Mostert - Beeld: Martijn Beekman

Ouderen helpen om uit de schulden te komen, gezond te blijven en niet eenzaam te worden. Het zijn allemaal belangrijke activiteiten die worden georganiseerd door Eekta, de organisatie voor Hindoestaanse ouderen in Den Haag. Daarmee is Eekta het kloppende hart van een gemeenschap van een grote groep mensen die de gemeente zelf lastig bereikt. Maar de locatie voor hun activiteiten dreigt te sluiten en er is nog geen alternatief, met alle gevolgen van dien voor duizenden ouderen. D66, Hart voor Den Haag, GroenLinks, CDA, de Haagse Stadspartij, PvdA, PVV en DENK komen in actie.

Nieuw thuis

Het pand aan de Boylestraat, waar Eekta vijf dagen in de week gebruik van maakt, wordt binnenkort herontwikkeld en daarom moet Eekta het pand verlaten. Helaas lukt het de organisatie niet om een nieuw onderkomen te vinden. Marije Mostert (D66): “Als Eekta geen nieuwe locatie kan vinden, raken 2000 kwetsbare Hindoestaanse ouderen volledig buiten beeld. Het is simpel: we moeten als gemeente deze groep helpen aan een nieuw thuis!”.

Eekta leeft

Vanochtend werd een petitie voor het behoud van Stichting Eekta met meer dan 4700 ondertekenaars aan de gemeente aangeboden. “Deze petitie en de grote opkomst van betrokkenen bij de raad van vandaag onderstrepen de waarde van Eekta in onze stad,” aldus Richard de Mos (Hart voor Den Haag).  Kavish Partiman (CDA) staat ook onder de motie. “De bijdrage van deze Hindoestaanse ouderen aan onze stad is onschatbaar. Laten we hen nu de waardering geven en er zorg voor dragen dat de plek die ze dierbaar is, hun tweede thuis blijft.”

Haagse raad in actie

Met een breed gesteunde motie roept de raad de gemeente op om een actieve rol te spelen door afspraken te maken met de nieuwe eigenaar van het huidige pand voor een goede overgang. Ook wordt de gemeente gevraagd te helpen bij het verkennen van een mogelijke nieuwe locatie. “Als het aan GroenLinks ligt blijft Eekta behouden voor onze Haagse ouderen. Deze levendige vereniging is belangrijk om elkaar te blijven ontmoeten,” zegt Hera Butt (GL).  Daar is ook Fatima Faid (HSP) het mee eens: “Het is van groot belang dat deze mensen hun thuis niet verliezen, daar moeten we actief bij helpen.”