Haagse raad: benoem speciale officier van justitie tegen stalking en femicide

Beeld: Tingey Injury Law Firm, Unsplash

Te veel vrouwen krijgen te maken met stalking, geweld en poging tot moord. Daarom moet Den Haag een speciale officier van justitie krijgen die zich speciaal inzet tegen geweldsmisdrijven. D66, Hart voor Den Haag, GroenLinks, PvdD en PvdA komen met een motie om daarvoor te zorgen. “Zo laten we aan slachtoffers en daders zien dat we alles op alles zetten om deze misdaden te stoppen”

Elk jaar worden er dertig tot veertig vrouwen vermoord door hun (ex-)partner of door hun eigen familie. Daarnaast zijn er nog eens honderden gevallen van  stalking en bedreiging, wat nog maar een tipje is van de ijsberg, aangezien weinig gevallen van stalking gemeld worden bij de politie. En dat terwijl stalking een belangrijke voorbode is van ernstig geweld of femicide. De gemeente zet dankzij een motie van D66 al meer in op het structureel tegengaan van geweld tegen vrouwen, maar meer actie is nodig

We moeten laten zien dat in onze rechtstaat de vrijheid en veiligheid van vrouwen serieus nemen.

Marije Mostert

Daarom willen D66, Hart voor Den Haag, GroenLinks, PvdD en PvdA een officier van justitie in het leven roepen die zich specialiseert in het stoppen van femicide. Daarnaast moet er ook een slachtoffercoördinator komen, die de schakel vormt tussen OM en de politie. Het initiatief komt van raadslid Marije Mostert (D66): “We moeten laten zien dat in onze rechtstaat de vrijheid en veiligheid van vrouwen serieus nemen. Deze specifieke functies hiervoor in het leven roepen helpt het OM en de politie scherp te houden, en is een signaal aan alle vrouwen in Den Haag dat als ze te maken hebben met stalkers wij daar werk van willen maken. Dat is van groot belang, want de bereidheid om stalking te melden is te laag, en dat maakt die vrouwen alleen maar onveiliger”.

Janneke Holman (Fractievoorzitter, PvdA) sluit zich hierbij aan: “Dat je als vrouw wordt vermoord omdat je vrouw bent, is verschrikkelijk. Het is van groot belang dat vrouwen zich veilig voelen in onze stad. Femicide krijgt gelukkig steeds meer aandacht in het maatschappelijke debat, maar er moet meer actie worden ondernomen binnen ons strafrechtsysteem.” Rita Verdonk (Hart voor Den Haag): “Hart voor Den Haag vindt dat alles gedaan moet worden om extreme stalking en vrouwenmoord te voorkomen. Een speciale officier van justitie kan daar een belangrijke rol in vervullen bijvoorbeeld door het versnellen van de opsporing en de vervolging. Vrouwen die zich in een onveilige situatie bevinden moeten kunnen rekenen op onze steun”. Lenne Baboeram (GroenLinks): “In Nederland komt femicide 2,5 keer vaker voor dan afrekeningen in het criminele circuit. Voor GroenLinks is het duidelijk: femicide moet de wereld uit. Preventie is een belangrijk middel daarvoor.”