Geef onderwijs volwaardige plek in levens van jongeren met problemen

Marije Mostert - Beeld: Martijn Beekman

Onderwijs is de manier voor jongeren om te bouwen aan hun toekomst. Daarom zijn D66, Hart voor Den Haag en PvdA verbaasd het onderwijs niet is vertegenwoordigd in het Zorg- en Veiligheidshuis. Dit netwerk helpt jongeren met grote problemen en een criminele achtergrond om hun leven weer op orde te krijgen en te houden. Mostert: “De beste manier om jongeren een toekomst te geven, is door ze les te geven”.

Het Zorg- en Veiligheidshuis is een netwerk van organisaties die steun coördineert voor mensen met verschillende problemen en een criminele achtergrond. Als iemand meerdere problemen heeft, zijn er ook meer organisaties nodig om iemand te helpen. Het zorg- en veiligheidshuis brengt deze organisaties bij elkaar. Mensen die problemen veroorzaken hebben vaak ook problemen. Alleen door die problemen effectief aan te pakken kan worden vorkomen dat mensen verder afglijden of terugvallen in het criminele circuit. 

“Onderwijs volgen en een goede opleiding afmaken is de belangrijkste manier om ervoor te zorgen dat jongeren een goed leven kunnen leiden”, zegt Mostert. “Voor jongeren die uit een diep dal komen, is school de beste manier om uit dat dal te blijven. Maar nu is er geen een onderwijsinstelling volwaardig onderdeel van het Zorg- en Veiligheidshuis”. Dat is ook een probleem voor het onderwijs zelf, want daardoor missen scholen soms essentiële informatie over hun leerlingen. Daar wil Mostert verandering in brengen. Samen met Hart voor Den Haag en de PvdD dient ze een motie in om daarvoor te zorgen.