Den Haag vergeet het Verdrag van Den Haag – D66 wil meer aandacht voor de rol van de Internationale Stad van Vrede en Recht

Beeld: Roman Boed

Zeventig jaar geleden werd er in Den Haag het Verdrag van Den Haag getekend in het Vredespaleis. Daarmee kwam er eindelijk internationaal bescherming voor erfgoed in tijden van oorlog. Nu er oorlog is op verschillende plekken in de wereld en bombardementen dagelijks plaatsvinden, is het verdrag van Den Haag net zo belangrijk als 70 jaar geleden. D66-raadslid Andrew van Esch was daarom verbaasd dat de gemeente Den Haag niets doet met het iconische document dat nota bene de naam van onze stad draagt. “In het World Forum is op dit moment een belangrijke conferentie hierover gaande, maar niemand die het weet! Wat is het motto ‘internationale stad van vrede en recht’ waard als we niet aan de inwoners of de wereld laten zien wat hier in onze stad allemaal gebeurt op dat vlak?”

Het is 14 mei 1954 wanneer het Verdrag van Den Haag wordt ondertekend in het Vredespaleis. In dit verdrag wordt de bescherming geboden aan erfgoederen tijdens oorlogsgeweld. Dus geen bommen op een eeuwenoude kathedraal, of op bijzondere gebouwen die een monument zijn. Unesco erfgoederen beschermen we voor oorlogsgeweld. 133 landen hebben dit eerste verdrag ondertekend. 

Conferentie in totale stilte gaande

Dit is een iconisch verdrag waar wij als Den Haag trots op mogen zijn, zegt woordvoerder Internationale Zaken Andrew van Esch. Tijdens zijn recente bezoek aan Oekraine zag hij hoe daar ramen en beelden van kathedralen worden ingepakt om ze te beschermen tegen bombardementen. Oorlog raakt niet alleen burgers, maar ook de gebouwen die symbool staan voor de cultuur en de waarden van mensen. Dat moet beschermd worden. Het leek Van Esch een goed idee om uitgebreid stil te staan bij het tekenen van het Haagse verdrag, al dan niet tijdens het 75-jarige jubileum door een grote conferentie te organiseren. Maar hij was met stomheid geslagen toen bleek dat niet alleen zo’n conferentie al aan de gang was, maar dat het in totale stilte gebeurde.

“Laten we ons niet achter de duinen verschuilen, maar laten we vieren dat Den Haag een belangrijke rol heeft in de wereld”

Andrew van Esch

Gemiste kans
“Wat een gemiste kans om de status van Den Haag als VN stad niet alleen te laten plaatsvinden binnen vergaderzalen, maar ook te laten leven in de stad”. Hij heeft direct aan het college om opheldering gevraagd en onder andere voorgesteld om een meerjarige kalender te maken waarop dit soort belangrijke internationale bijeenkomsten openbaar bekend worden gemaakt en ook in de markt worden gezet. “Wij zijn trots op onze rol als internationale stad van vrede en recht. Maar laat dat dan ook zien! Zowel aan onze inwoners als aan de wereld daarbuiten. Laten we ons niet achter de duinen verschuilen, maar vieren dat wij een belangrijke rol hebben als tweede VN-stad van de wereld”, aldus Van Esch. “Een van de manieren waarop we dat kunnen doen, is door iedereen te vertellen over het belang van het verdrag van Den Haag.”