Allereerst hartelijk dank voor de inspraak.
Voorzitter, dit onderwerp is me niet in de koude kleren gaan zitten. Ik ben bij de informatieavond aanwezig geweest, heb veel bewoners bezocht en gesproken en daarnaast stond mijn app en mailbox niet stil. Dat het college en bewoners lijnrecht tegenover elkaar staan doet mij pijn.
Waar hebben we het vandaag over? De tijdelijk invulling is een collegebevoegdheid, maar als raad hebben we wel iets te zeggen over het algemene proces en over het raadsvoorstel over de investering en dekking van 26,5 miljoen. Daar stemmen we over.
Laat ik dit zeggen over de tijdelijke invulling.
Gigantische opgave
We staan als Den Haag voor een gigantische opgave. We hebben te maken met een verstopping in de maatschappelijke opvang, bij mensen die uitstromen vanuit zorg en starters die wachten op een huis. Daarnaast vinden we als D66 ook dat we onze verantwoordelijkheid moeten nemen in de opvangcrisis die er in Nederland is.
Daarnaast krijg je niet vaak krijg je in Den Haag de kans om een pand van dit formaat aan te schaffen en te gaan ontwikkelen. Die ontwikkeling kost tijd en wat D66 betreft wordt daar vandaag al mee gestart.
Leegstand is achteruitgang
In de tussentijd kunnen we dit pand niet leeg laten staan. Want leegstand is geen stilstand, maar achteruitgang voor iedereen die een woning nodig heeft. Daarnaast hebben we een wettelijke taak. Dus begrijpt D66 de keuze van het college voor een tijdelijke invulling.
Dan over het proces:
Er is de afgelopen tijd veel onduidelijkheid gerezen over de duur van de tijdelijke invulling. Omwonenden en andere belanghebbenden hierover hun zorg uitgesproken. Ze zijn ongerust dat dit langer wordt dan de afgesproken tijd. Zij hebben recht op duidelijkheid over deze ontwikkeling in hun buurt en D66 vindt dat er voorkomen moet worden dat de tijdelijke invulling leidt tot vertraging van de permanente invulling. Daarom dien ik de volgende motie in:
Motie: Garandeer de buurt tijdelijke invulling van bepaalde duur
Met als dictum
Verzoekt het college:
omwonenden de garantie te geven dat de tijdelijke invulling niet langer zal duren dan maximaal 7 jaar, met als gewenste streefduur 5 jaar;
▪ de raad uiterlijk in Q3 2024 te informeren over hoe de gemeente deze garantie t.a.v. de maximale duur richting omwonenden gaat vastleggen.
Andere zorgen die er leven in de buurt zijn de omvang en de mix van doelgroepen. 750 is nogal een groot aantal in één keer. D66 wil graag dat er een mogelijkheid is om in te groeien in het pand, zodat er sprake is van stapsgewijze tijdelijke invulling. Daarnaast wil mijn fractie de mogelijkheid voor eventuele uitfasering van doelgroepen, in het geval van onverhoopte fundamentele en structurele problemen voor de tijdelijke bewoners en de omwonenden. Bovendien moeten er goede afspraken komen over de beheersing van risico’s bij de opvang door goede begeleiding, dagbesteding en beveiliging. Dit moet, vindt onze fractie, worden vastgelegd in een beheersovereenkomst met de buurt. Daarom de volgende motie:
Motie: Maak afspraken met omwonenden over de beheersbaarheid van de tijdelijke invulling Haga
Met als dictum
Verzoekt het college:
ruim voordat de eerste bewoners tijdelijk worden geplaatst in het voormalige Haga-complex Sportlaan een beheersovereenkomst met omwonenden te sluiten, met daarin opgenomen de momenten waarop de omwonenden worden gehoord voorafgaand aan de volgende stap van de infasering;
▪ in samenspraak met omwonenden een plan te maken rond de ingroei van de op te vangen mensen, waarbij eventuele ontstane zorgen meegenomen worden en best practices duidelijk verankerd worden in de volgende ingroeifase;
▪ de raad uiterlijk Q3 2024 te informeren over de voortgang in het maken van deze beheersovereenkomst.
Voorzitter, achter deze directe zorgen van omwonenden loopt een rode lijn van gebrekkige communicatie vanuit het college naar de buurt, gebrek aan een plenair deel tijdens de informatieavond en het feit dat mensen het nieuws uit de media moesten vernemen.
Het is funest als je als belanghebbende uit de krant moet vernemen dat er grote plannen zijn bij jou in de buurt voordat je zelf door de gemeente bent geïnformeerd. Om dit in de toekomst beter aan te pakken dien ik mede namens mijn collega Marieke van Doorn de volgende motie in:
Motie: Eerst de buurt, dan pas de media
Met als dictum
Verzoekt het college: te onderzoeken hoe de huidige werkwijze van communicatie met omwonenden over (tijdelijke) opvanglocaties in de wijk zo aangepast kan worden dat bewoners gelijktijdig met de raad worden geïnformeerd, bijvoorbeeld door naast brieven en bezoeken aan de belanghebbenden gebruik te maken van de berichtenbox van mijnoverheid.nl;
▪ de raad uiterlijk in Q4 2024 te informeren over een herziene werkwijze.
Dit haalt voor nu niet de pijn weg, maar zorgt in ieder geval dat we een eerste stap kunnen maken om het speelveld gelijk te trekken voor de toekomst.
Laat ik tot slot een sprong voorwaarts doen. We spreken nu over de tijdelijk ontwikkeling. De definitieve herontwikkeling ligt voor ons en dat biedt perspectief. D66 is er een groot voorstander van om gezamenlijk met de wijk en haar mooie ideeën invulling te geven aan dit grote pand. Ik heb al inspirerende plannen gehoord over een combi van jong en oud, een variatie van sociaal en hoger segment (koop) en voorzieningen waar de buurt behoefte aan heeft, zoals zorgaanbod, horeca of cultuur.
Ik roep bij deze het college op om echt vaart te maken om de definitieve invulling van dit geweldige pand zo snel mogelijk vorm te geven samen met de buurt.
Debat tijdelijke invulling voormalig Haga-complex Sportlaan – Inbreng Marije Mostert
Vandaag spreekt de Haagse gemeenteraad over de tijdelijke invulling van het voormalige Haga-complex aan de Sportlaan. “Dat het college en bewoners lijnrecht tegenover elkaar staan doet mij pijn”, stelt Marije Mostert.
Lees hier haar volledige inbreng