D66 wil speciale vuurwerkpatrol en vuurwerkvrije zones

Beeld: James Owen

Het is midden-november en de overlast van vuurwerk is nu al groot. Daarom wil D66 Den Haag meer vuurwerkvrije zones en een speciale “vuurwerkpatrol” die snel overlast kan aanpakken. Marije Mostert: “Oud en Nieuw moet voor iedereen een feest zijn, niet alleen voor mensen die van harde knallen houden. En bovendien valt Oud en Nieuw dit jaar niet in november”.

Vuurwerk-patrol

In sommige wijken, zoals Regentesse-Valkenbos, Leyenburg en Transvaal knalt het elke avond flink door. En dat terwijl Oud en Nieuw nog ver weg is en vuurwerk een probleem is voor mensen met ademhalingsproblemen en voor huisdieren. “De wijkagenten kunnen de overlast niet bijbenen”, ziet raadslid Marije Mostert. “Daarom willen we een vuurwerk-patrol die in jouw buurt snel ter plekke is om vuurwerkoverlast aan te pakken”.

Vuurwerkvrije zones

Daarnaast pleit Mostert voor meer vuurwerkvrije zones, om mensen met bijvoorbeeld astma of ander gezondheidsproblemenbeter te beschermen. “Maar we zien hier echter nog wel haken en ogen aan”, zegt Mostert. “De website waarop borden geregeld kunnen worden werkt niet, waardoor het ook niet duidelijk is welke wijk vuurwerkvrij is of niet. Daarnaast wordt de verantwoordelijkheid geheel bij bewoners zelf gelegd. Ook het aanwijzen van een vuurwerkafsteekplek”. D66 denkt dat de gemeente hier een grotere rol in zou moeten spelen. Bijvoorbeeld door criteria voor een vuurwerkafsteekpunt op te stellen en desnoods zelf een plek aan te wijzen.

Oud en Nieuw valt
niet in november

Hoewel een vuurwerkverbod dit jaar nog niet geregeld kan worden voor Den Haag, wil D66 wel dat de laatste maanden van het jaar voor iedereen leuk blijven. “Oud en Nieuw moet voor iedereen een feest zijn, niet alleen voor mensen die van harde knallen houden. En laten we één ding niet vergeten”, voegt Mostert daaraan toe. “Oud en Nieuw valt niet in november”.