D66: stop de uitbuiting van arbeidsmigranten, wijs ze op hun
rechten via hun smartphone

Caroline Verduin in gesprek met dakloze arbeidsmigranten op het Malieveld Beeld: Peter Bos

In Den Haag wonen tienduizenden arbeidsmigranten die kwetsbaar zijn voor uitbuiting. Deze migranten, vaak afkomstig uit Polen, Bulgarije en Roemenië, spreken vaak alleen hun eigen taal en zijn totaal niet bekend met hun rechten en plichten in Nederland. Dat maakt ze kwetsbaar voor malafide huisjesbazen en uitzendbureaus. Om uitbuiting te stoppen wil D66-raadslid Caroline Verduin arbeidsmigranten wijzen op hun rechten op een manier die alle arbeidsmigranten bereikt: via hun smartphone.

Het aantal arbeidsmigranten in Den Haag blijft stijgen. Inmiddels is 1 op de 10 bewoners van Den Haag arbeidsmigrant, afkomstig uit Polen, Bulgarije, Roemenië, Hongarije of Griekenland en woonachtig in Den Haag voor werk. D66 maakt zich zorgen over de kwetsbare situatie waar arbeidsmigranten zich te vaak in bevinden, door hoge kosten voor wonen, onzeker werk en arbeids- en woninguitbuiting. “Arbeidsmigranten betalen vaak honderden euro’s per maand voor een matrasje in een kamer die ze moeten delen, in een huis dat is volgepropt”, vertelt Verduin, die met haar half-Poolse achtergrond veel contact heeft met arbeidsmigranten. “En omdat het uitzendbureau ook hun huisbaas is, worden ze dakloos op het moment dat ze eventjes niet werken. Deze mensen worden uitgebuit op een manier die geen Nederlander zich kan voorstellen. De Rijksoverheid moet keihard ingrijpen op uitbuiting, met strengere regels voor uitzendbureaus en werkgevers. Tot die regelgeving er is, moet de gemeente Den Haag de arbeidsmigrant actief wijzen op hun rechten.”

“In de Internationale Stad van Vrede en Recht mogen we niet accepteren dat er tienduizenden mensen worden uitgebuit omdat ze hun rechten niet kennen”

Caroline Verduin

App is de manier om iedereen te bereiken

Sinds een jaar heeft de gemeente Den Haag een mobiel en vast informatiepunt ingesteld. Hoewel dit een succes is, bereikt het nog niet genoeg mensen. D66 Den Haag stelt daarom voor dat er, in navolging van de regio Noord-Limburg, een app wordt gebruikt. Deze app zorgt ervoor dat elke arbeidsmigrant in zijn eigen taal, elk moment van de dag, zijn rechten en plichten kan terugvinden. Ze krijgen toegang tot informatie over onder meer wonen, werken, gezondheid, hun rechten als werknemer en verschillende wet- en regelgeving. Het kan ook helpen om overlast van arbeidsmigranten tegen te gaan, doordat ze nu in hun eigen taal op de hoogte worden gebracht van de regels rondom geluidsoverlast en afval

Iedereen heeft rechten

“Een van de weinige dingen die alle arbeidsmigranten hebben, is een smartphone. Dus met een goede app met alle informatie in hun taal kan je ze allemaal bereiken. Ongeacht tijd of plaats”, zegt Verduin. “Een app klinkt misschien simpel, maar dit is keihard nodig. In de internationale stad van vrede en recht mogen we niet accepteren dat er tienduizenden mensen worden uitgebuit omdat ze hun rechten niet kennen”