D66 presenteert leesoffensief – Met lezen leef je langer en leuker

Je leven is leuker en langer als je leest. Maar in sommige Haagse stadsdelen heeft de helft van de inwoners grote moeite met lezen en dat ondermijnt hun hele toekomst. Daarom komt D66 tijdens de nationale voorleesdagen met het leesoffensief.

Of je goed kan lezen of niet maakt een groot verschil. Het bepaald of je het goed doet op school, hoe je carrière eruit ziet en hoe goed je gezondheid is. “Lezen is niet alleen leuk, maar ook ontzettend belangrijk”, zegt lijsttrekker Robert van Asten. Daarom presenteert hij het leesoffensief; een tienpuntenplan waarin de partij laat zien hoe ze lezen leuker willen maken en laaggeletterdheid willen tegengaan.

De bieb voor iedereen
Een van de belangrijkste punten is dat D66 in iedere wijk een bieb wil. De bieb is de plek waar iedereen aan zichzelf kan werken. Kinderen kunnen er boeken lenen, jongeren kunnen er huiswerk maken en iedereen kan er taalcursussen volgen. Daarom wil D66 nieuwe bibliotheken in Benoordenhout, Mariahoeve, Moerwijk en de Binckhorst. En om in de lange zomerschoolvakantie het lezen te blijven stimuleren willen we “Biebs in the Park” in bijvoorbeeld het Zuiderpark, Cromvlietpark en Wijkpark de Verademing. Van Asten: “Met deze mobiele bieb kan je lekker luierend in het gras genieten van de prachtigste verhalen”.

Van jong tot oud
Voorlezen is belangrijk en je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Daarom moeten er meer programma’s komen die ouders aansporen om voor te lezen, zodat kinderen kunnen oefenen met taal, letters en concentratie. Ook voor de oudere inwoners moet er meer aandacht komen. Ouderen zijn vaker digitaal-laaggeletterd, waardoor ze kwetsbaar zijn voor oplichting via het internet, maar ook voor eenzaamheid omdat ze niet mee kunnen komen met de tijd. “Als je niet goed kan lezen, dan maak je bijna geen kans. Met dit leesoffensief laten we ze dat D66 er alles aan doet om iedereen een gelijke kans op een mooie toekomst te geven”.

Het volledige leesoffensief is hier te lezen.