D66: Geen plaats voor homohaat op het Haagse voetbalveld

Marije Mostert - Beeld: Martijn Beekman

Hoewel genoeg mensen van voetbal houden, worden er nog steeds vaak mensen op het voetbalveld weggezet, buitengesloten en uitgescholden. Dat moet afgelopen zijn, vindt D66 Den Haag. Raadslid Marije Mostert wil daarom dat de gemeente, samen met supportersverenigingen zoals De Roze Règâhs, de sociale veiligheid bij ADO flink onder de loep nemen. “Pas als iedereen vrij zichzelf kan zijn in het stadion, is voetbal de sport van iedereen”.

“Voor heel veel mensen staat de club ADO gelijk aan de stad Den Haag en staat Den Haag gelijk aan ADO”, zegt raadslid Marije Mostert (D66). “Juist daarom is het onacceptabel dat er nog steeds spreekkoren zijn die mensen belachelijk maken of uitschelden vanwege hun geaardheid. Als honderden supporters van jouw club luidkeels homo’s uitschelden, dan doet dat iets met de LHBTIQ’ers die ook in dat stadion van hun club willen genieten”.

Betrek Roze Règâhs

“De homofobe spreekkoren zijn nog vaak te horen in het stadion” zegt Tim van Leeuwen van de Roze Règâhs. “ADO is van iedereen die onze stad thuis noemt. Daar past elke vorm van discriminatie niet bij. Wij noemen niet voor niets onze club ‘Onze trots’. Dat kunnen we alleen waarmaken als iedereen zich ook welkom kan voelen op de tribune”.

De club van heel Den Haag

Het D66-raadslid wil daarom dat het college samen met De Roze Règâhs, de LHBTIQ+-vereniging van ADO liefhebbers, en andere supportersverenigingen het sociale veiligheidsbeleid van ADO kritisch onder de loep neemt. Tijdens een debat in de gemeenteraad dient ze daar een motie voor in. Mostert hoopt dat de burgemeester er strak op toeziet dat er op korte termijn actie wordt ondernomen. “Alleen op deze manier zorgen we ervoor dat iedereen zich veilig en welkom voelt bij ADO Den Haag, jong en oud, ongeacht van wie je houdt of hoe je er uit ziet. Pas dan is ADO echt de club van heel Den Haag”.