D66 en PvdA willen lerarentekort aanpakken met docentenoffensief

Beeld: Fer Troulik

Van de 470 studenten die jaarlijks afstuderen van de Haagse Pabo gaan slechts drie op de tien afgestudeerden in Den Haag aan de slag als basisschoolleraar. Dat moet anders, vinden raadslid en docent Caroline Verduin (D66) en raadslid Samir Ahraui (PvdA). In de Telegraaf komen ze met een ’onorthodox’ docentenoffensief om het lerarentekort aan te pakken.

„Het collegegeld voor de opleiding tot basisschoolleraar worden betaald door de gemeente, mits leraren zich voor vijf jaar verbinden aan Den Haag. Dat zeggen Caroline Verduin (D66) en Samir Ahraui (PvdA). Na die periode zijn de leraren hopelijk zo verliefd geworden op de school en de stad dat ze blijven plakken.

“Het lerarentekort is het grootst in kwetsbare wijken, zoals Schilderswijk en Transvaal”, wijst Verduin. “In deze wijken zijn ook de achterstanden het grootst, daarom moeten wij meer docenten binden aan Den Haag”, zegt Verduin, die zelf lesgeeft op de Haagse Hogeschool. “Als leraar wil je het verschil maken. Juist in kwetsbare wijken kan een goede docent impact maken. Onbekend maakt onbemind.” Juist daarop moet de nadruk worden gelegd, vinden zij. Dat kan bijvoorbeeld met gerichte campagnes. “De gemeente moet de regie pakken in een docentenoffensief. Je kunt niet alleen wachten op maatwerk vanuit het Rijk”, vindt Ahraui. “Bij elk maatschappelijk probleem , zoals klimaat en discriminatie, wordt gewezen naar leraren”, vult Verduin aan. “Maar je kunt niet alles bij het onderwijs leggen.”

Als docent maak je het grootste verschil bij de kwetsbaarste kinderen.

Caroline Verduin

De gemeente gaat formeel alleen over de huisvesting van scholen, maar kan schoolbesturen wel degelijk helpen. „Bijvoorbeeld bij het aanvragen subsidies. Dit kost heel veel tijd. De voornaamste signalen die wij vanuit scholen krijgen is dat zij wel de middelen hebben, maar niet de mensen”, wijst het PvdA-raadslid.

„Als stad moeten wij onze verantwoordelijkheid pakken om het lerarentekort, met name in kwetsbare wijken, op te lossen. Het lerarentekort wordt anders niet kleiner.”

Naast het betalen van opleidingskosten is voorrang op een betaalbare woningen in de buurt cruciaal. Wat Verduin en Ahraui betreft krijgen docenten die in kwetsbare wijken en op een zwakke school gaan werken ook meteen voorrang op beschikbare en betaalbare woningen.