1. D66 visie op het grijze gebied
De rechter gaf in het vonnis een opdracht aan de politiek om het ‘grijze gebied’ te adresseren, die opdracht wil D66 graag oppakken. Dat ‘grijze gebied’ is drieledig:
a.) Belang achterban vs. algemeen belang
– Wat D66 betreft is er niets mis met hard lopen voor de inwoners van de stad. Integendeel: Dat verdienen onze inwoners. D66 vindt het beeld onwenselijk dat voor de één harder zou worden gelopen dan voor de ander. Ongeacht of je wel of niet kiezer, lid of donateur van een politieke partij bent, de gemeenteraad is er voor de héle stad (art. 7 Gemeentewet). Harder lopen voor je kiezers of donateurs gaat lijnrecht tegen de kern van de Nederlandse democratische traditie in.
b.) Rolvastheid raadsleden vs. wethouders
– D66 vindt het belangrijk dat iedereen in het stadsbestuur (gemeenteraad als hoogste orgaan en college als uitvoerend orgaan) onderscheid maakt tussen de rol van raadsleden enerzijds en wethouders anderzijds. Een wethouder is door de raad aangesteld en is er dus voor de hele gemeenteraad en zit niet in het college voor zijn of haar partijprogramma en/of achterban.
– Alle raadsleden zijn volksvertegenwoordigers, stellen kaders en controleren het college. D66 is voornemens om – samen met andere fracties – te werken aan een meer dualistische werkwijze. De bijbehorende ambtelijke ondersteuning van raadsleden wordt versterkt op dit punt, wat ons betreft.
c.) Ontbreken van spelregels
– Spelregels ontbreken op het vlak van transparantie over donaties. De nieuwe landelijke wet politieke partijen voorziet in regels hierover, alleen wordt deze wet niet eerder dan 2025 in werking verwacht. Als we pech hebben, is deze landelijke wetgeving er niet voordat de campagnes van start gaan voor de GR2026. Vandaar dat we in de Haagse raad, zeker na wat door deze rechtszaak naar voren is gekomen, volgens D66 ook lokaal stappen dienen te zetten en niet afwachten. Het is de verantwoordelijkheid van iedere partij om hieraan bij te dragen.
– D66 staat voor het uitvoeren van de motie Bos: alle donaties – in geld en in natura – boven het bedrag van EUR 500, hetzij direct of indirect, via steunstichtingen of in natura, worden jaarlijks openbaar gemaakt. Vooruitlopend op landelijke wetgeving wil D66 daarnaast graag lokaal afspraken maken over de maximering van de hoogte van donaties/het aantal donaties afkomstig van één donateur. Onze afdelingsvoorzitter heeft contact opgenomen met zijn collega’s van andere partijen om hierover het gesprek te openen. Wat D66 betreft wordt de uitwisseling tussen afdelingsvoorzitters onderdeel van het werk dat we als raad te verzetten hebben om het grijze gebied op te helderen. Als politiek zullen we de normen waarbinnen de afdelingen opereren samen moeten bepalen. D66 staat open voor ideeën uit andere partijen, maar wil wel benadrukken dat gezamenlijke actie op dit front uiterlijk begin 2025 moeten zijn gerealiseerd zodat dit rond is voor de volgende gemeenteraadscampagnes starten.
– Daarnaast moeten we als gemeenteraad toewerken naar een cultuur waarin het bespreekbaar maken van belangen van donateurs of leden mogelijk wordt, zonder dat het gelijk als politieke aanval wordt ervaren.
– Ontbrekende spelregels zijn er ook wat betreft de samenwerking in de raad. De afgelopen jaren hebben we het hier als raad onvoldoende over gehad en daardoor is achterstallig onderhoud ontstaan. Raadsinstrumenten als moties, rondvragen, tweeminuten-, en actualiteiten-debatten, initiatiefvoorstellen en schriftelijke vragen raken uitgehold, de tweede termijn gebruiken we nauwelijks en agenda’s lopen vast. Het is onduidelijk wanneer we beeldvormend, oordeelsvormend of besluitvormend debatteren. Het presidium – het dagelijks bestuur van de gemeenteraad – is er nog niet voldoende aan toegekomen om verbeteringen aan te brengen in de werkwijze van de raad.
D66 bespreekt bovenstaande aspecten graag in de raadsconferentie(s) voor het einde van het jaar. Wij zien graag dat experts op verschillende thema’s deze raadsconferentie(s) begeleiden, zodat gesprekken inhoudelijk goed gevoerd worden en er heldere afspraken uit volgen.