Gesprekken met studentenHet idee van een studentenambtenaar voor Den Haag ontstond omdat Demi van Wijk, woordvoerder studentenzaken van D66, veel in gesprek is met studenten. “D66 spreekt veel Haagse studenten en zij gaven aan dat ze niet een duidelijk aanspreekpunt hebben”. Dat kan volgens Van Wijk niet. “D66 is trots dat Den Haag die snel groeiende studentenstad is! Maar we zijn pas echt een studentenstad als de stad en de studenten elkaar goed weten te vinden”.
Goed voorbeeld doet volgen
In andere steden, zoals Leiden, werkt het concept van een studentenambtenaar al effectief. Een studentenambtenaar richt zich dan op belangrijke thema’s zoals studentenhuisvesting, het nachtleven, mentale gezondheid onder jongeren en het verbinden van Nederlandse en internationale studenten. Volgens Bom is de komst van een studentenambtenaar essentieel om de Haagse studenten een waardige vertegenwoordiging te geven: “Een studentenambtenaar is niet alleen een aanspreekpunt voor studenten, maar ook een proactieve schakel die de gemeente helpt beter beleid te maken dat aansluit bij wat er écht leeft onder jongeren,” aldus Bom.
Verbindende schakel
Bom merkt dat de behoefte aan zo’n aanspreekpunt al langer speelt: “Studenten zitten vaak met specifieke vragen en problemen, bijvoorbeeld over huisvesting, mentale gezondheid of het gebrek aan studieplekken. Er wordt vaak gezegd dat alles ‘al geregeld is’, maar in de praktijk hoor ik heel andere geluiden. Studenten verdwalen in versnipperde informatie, en ambtenaren hebben zelf ook geen tijd of zin om als aanspreekpunt te fungeren. Daarom moet er volgens ons nu één aanspreekpunt komen.”
Gehoord worden
“Mensen lopen tegen de welkbekende muur op wanneer zij contact zoeken met de gemeente om hun zorgen uit te dragen, dat moet 180-graden draaien,” zegt Bom. “De gemeente moet bijvoorbeeld kijken hoe ze samen met studentenverenigingen en horecaondernemers initiatieven als ‘Student Nights’ of de ‘Studentenhap’ aantrekkelijker kan maken. Dit soort initiatieven zorgt ervoor dat studenten plezier hebben in de stad en kunnen genieten van het Haagse studentenleven.” Van Wijk: “We willen dat Den Haag echt die bruisende studentenstad is. Dan moet er veel gebeuren. Want als studenten nergens een echte studentenplek kunnen vinden, raken we ze straks net zo hard weer kwijt. Dat is jammer voor studenten en jammer voor de toekomst van onze stad”.
Hart voor Den Haag en D66 roepen het college op om vóór de zomer van 2025 een concreet voorstel te presenteren voor de aanstelling van een studentenambtenaar. Hierbij moet het takenpakket breed worden ingevuld, in overleg met studenten en bijvoorbeeld de Haagse Kamer van Verenigingen.
D66 en Hart voor Den Haag: “Sla een brug tussen studenten en gemeente met een eigen studentenambtenaar!”
Den Haag groeit razendsnel als studentenstad met bijna 50.000 studenten verspreid over acht onderwijsinstellingen. Helaas ontbreekt er in onze stad nog steeds een centraal aanspreekpunt dat de stem van studenten vertaalt naar de gemeente en andersom, dat gaven studenten aan bij woordvoerder Demi van Wijk (D66). Hart voor Den Haag en D66 trekken nu samen op en dienen een motie in om een studentenambtenaar aan te stellen. Van Wijk: “Studenten zijn de toekomst van onze stad. Geef ze dan ook een toekomst in onze stad”.