In het nieuwe participatiebeleid staat het belang centraal, bij de vraag wie erover mee moet praten als direct belanghebbende. Daarom wil Van Doorn de verwijzing naar de Algemene Wet Bestuursrecht (AWB) laten schrappen. Die verwijzing is onnodig en in de praktijk komt het er dan op neer dat alleen bewoners binnen 300 meter van een bouwproject mogen meepraten en sluit sommige belanghebbenden dus uit. Daarom wil Van Doorn met een amendement ervoor zorgen dat deze beperkingen opgeheven worden. “Nu mag je alleen meepraten als je direct naast een project woont. Wij vinden dat bijvoorbeeld ook toekomstige bewoners mee zouden mogen praten. Alleen dan luister je echt naar alle betrokkenen”.
Daarnaast maakt Van Doorn zich zorgen over participatie bij projecten van ontwikkelaars. Hoewel het verplicht is om een participatietraject op te zetten, kan de gemeente niet afdwingen hoe dat gebeurt. Dat baart D66 zorgen, want daardoor ontstaat er een grote kans dat de participatie niet goed verloopt en opnieuw moet, of vertraagt. Met een amendement past Van Doorn het participatie handboek aan, zodat de gemeente de mogelijkheden die de Omgevingswet biedt voor participatie ten volste benut. “Door deze stok achter de deur voorkom je dat bewoners niet kunnen participeren en dat initiatiefnemers vertraging oplopen”.
D66: Schrap beperkingen op participatie – “Geen grenzen aan de democratie”
Alle belanghebbenden moeten kunnen meepraten over besluiten die hen raken. Dat is het uitgangspunt van D66-raadslid Marieke van Doorn. Dat klinkt voor de hand liggend, maar de praktijk valt tegen. In de nieuwe participatieregels van de gemeente staan te strikte regels die definiëren wie er mee mag praten. Met amendementen wil Van Doorn die regels laten aansluiten bij het doel van de langverwachte nieuwe participatieverordening: Meer Hagenaars praten mee. “We mogen geen grenzen stellen aan de breedte van onze democratie”.