D66: gemeente moet regie pakken en elk kind naar school krijgen

Beeld: Sabastiaan Nederhoed

Het is de manier om elk kind de beste kansen op een mooie toekomst te geven: goed onderwijs. Daarom is het zo tragisch dat er nog steeds kinderen geen onderwijs volgen in Den Haag. Caroline Verduin, woordvoerder onderwijs en zelf docent, wil daarom dat de gemeente meer ambitie en actie toont om elk kind naar school te krijgen. 

Te vaak blijkt dat ouders met thuiszittende kinderen vaak niet weten waar ze terecht kunnen, waardoor kinderen te lang thuis blijven zitten. “Dat is onacceptabel, want een kind zonder onderwijs is een kind zonder goede toekomst”, aldus Verduin. Ze wil dat de gemeente de regie pakt en meer gaat doen met casusregisseurs. Deze moeten benaderbaarder en bekender worden en zo ook beter hun werk kunnen doen. Met een motie wil Verduin dat bij de wethouder afdwingen. “We hebben niet alleen een leerplicht, kinderen hebben ook een leerrecht. Dat recht mogen we niet links laten liggen”. 

Uit onafhankelijk onderzoek naar de thuiszittersaanpak dat is gedaan naar aanleiding van de casus van thuiszittende Damin, is gebleken dat ouders met thuiszittende kinderen niet goed weten waar ze terecht moeten. D66-raadslid Yousef Assad heeft de ouders van Damin bijgestaan en van dichtbij gezien hoe procedures onduidelijk zijn voor ouders. Assad: ”Ouders van thuiszittende kinderen zitten met hun handen in hun haren. Die moet je dus vanaf het begin goed op weg helpen en bijstaan.”

Generatie aan spookkinderen
Daarnaast wil Verduin in het bijzonder extra aandacht voor de kinderen van arbeidsmigranten. Op deze kinderen ontbreekt zicht en grip en daardoor blijven deze kinderen twee maal zo vaak thuis. Om te voorkomen dat er onder arbeidsmigranten een hele generatie aan spookkinderen ontstaat wil Verduin dat het team Nieuwkomers, leerplichtambtenaren, brugfunctionarissen en andere instanties beter samenwerken om deze kinderen in beeld en naar school te krijgen. “Arbeidsmigranten zijn vaak al kwetsbaar omdat ze de taal en de wetten niet kennen, laten we ervoor zorgen dat hun kinderen een betere toekomst krijgen en niet vergeten achterblijven”.