Iedereen verdient een dak boven het hoofd.
Dank aan het college voor deze voortgangrapportage Den Haag geeft Thuis. D66 deelt de zorgen uit de inspraak van Straatconsulaat, een huis moet centraal staan. Ombouwen van leegstand draagt daaraan bij.
Tijdelijke opvang dakloze EU-migranten.
Complimenten dat deze tijdelijke opvang dit jaar operationeel is. Dit is een lang gekoesterde wens van D66. Dit is een nieuwe start van het ooit eerder bestaande ‘perspektywa’. De naam zegt het: voor dakloze arbeidsmigranten met perspectief dus. Maar D66 maakt zich vooral zorgen over de dakloze EU-migranten met multiproblematiek. Zij veroorzaken meeste overlast, maar ook steeds vaker vallen er dodelijke slachtoffers te betreuren onder deze groep!
Gaat deze groep ook geholpen worden met deze tijdelijke opvang? Is er een zorgtraject gekoppeld met specifiek psychische zorg en verslavingszorg? Ik heb recent een overleg gevoerd op de Poolse ambassade met professionals die zich inzetten voor deze groep, maar daar werden zorgen geuit over de lange wachtlijsten voor Pools sprekende zorgprofessionals. Is dit bekend en hoe wordt hiermee omgegaan? Werven organisaties al specifiek voor Pools sprekende therapeuten?
Hoe voorkomen we dat de eu-opvang niet een versobering is van een WMO voorziening? Dan heb je recht op reguliere opvang, maar wordt je zelfredzaam geacht.
Checklist/rechtentool
Op dinsdag is de checklist gelijke behandeling EU-arbeidsmigrant van ministerie van SZW gepubliceerd. Gaat Den Haag die rechtentool blijvend toepassen en in beleid opnemen?
Er komt nog een speciale opvang: Bijzonder thuis. Opvang voor zorgmijders met verslavings- en psychische problematiek: deze groep veroorzaakt de meeste overlastmeldingen. Zal in kwartaal 1 duidelijkheid komen, of is het dan al gerealiseerd? Mogen EU-migranten hier ook gebruik van maken? Rechthebbend of niet-rechthebbend.
Voor de WKR moet in 2024 een nieuwe locatie worden gezocht (schoolgebouw wordt gesloopt). Wanneer verwacht college de raad te kunnen informeren? De WKR zou in nov. 24 toch wel al operationeel moeten zijn.
Wat we in de cijfers terugzien staat waarschijnlijk niet in verhouding tot wat we op straat, in de bossen en in de duinen tegenkomen aan stadsgenoten die een dak boven hun hoofd ontberen. Het wordt echt tijd dat we met die Ethos-telling aan de slag kunnen en ik ben met college benieuwd of en wanneer we hiermee aan de slag kunnen.
Het aantal meldingen daklozenloket is gestegen. Maar tegelijkertijd is het WMO budget niet uitgeput en is daar geld over. Hoe is dat te verklaren?
Wat betreft de evaluatie verhuisbox Plus: eens met de conclusie van het college. Wat mijn fractie betreft moet de aanpak samen met andere gemeenten worden verbeterd. Wat onze fractie betreft zowel in voortraject als tijdens en na verhuistraject! En deel kennis en kunde vanuit Den Haag die succesvol zijn gebleken ook expliciet met deze gemeenten.
Koele kamers tijdens de zomer
In de beantwoording van mijn schriftelijke vragen lezen we dat de inloop in de Wagenstraat voor opvang deze zomer i.v.m. hitte beschikbaar is. Ik ben er al even langs geweest en het ziet er heel goed uit.
Wel vraag ik me af of het zal voldoen aan het aantal dakloze mensen dat op straat rondloopt, oftewel, moet Wagenstraat nu al mensen weigeren? Wat is de capaciteit in de locatie en staat dat in verhouding tot aantal buitenslapers? En is iedereen nadrukkelijk welkom?
Het college geeft aan dat het Wereldhuis een groei ziet in deze groep. Vraag is wat gemeente hier aan aanvullend of intensiverend beleid voor inricht?
Dank!
“Iedereen een dak boven het hoofd” – Debat aanpak dakloosheid
“Iedereen verdient een dak boven het hoofd”, dat is het belangrijkste uitgangspunt voor D66 Den Haag in het debat over de aanpak van dakloosheid in Den Haag. Lees hier de volledige inbreng die Caroline Verduin uitsprak namens Marije Mostert.