Doorbraken nodig tegen ondermijnende criminaliteit

De aanpak van ondermijnende criminaliteit in Delft heeft doorbraken nodig. Daarom heeft de gemeenteraad van Delft gisteravond een motie aangenomen om Delft zich aan te laten sluiten bij manifest van meer dan dertig burgemeesters. In dat manifest staan vier kernpunten om een doorbraak in de aanpak de aanpak van ondermijnende criminaliteit te forceren.

Oproep ondertekening

D66 raadslid Boris van Overbeeke: “Met de motie roepen we de Delftse burgemeester op om het Manifest ondermijnende criminaliteit te ondertekenen.” Ook in Delft zien we de gevolgen van ondermijnende criminaliteit, met handgranaten bij coffeeshops en schietpartijen op klaarlichte dag. “D66 staat pal voor een vrij en open Delft, waar ondermijnende criminaliteit geen plek heeft.” aldus Van Overbeeke.

Doorbraak ondermijning

Vijftig burgemeesters hebben onlangs het Manifest ondermijnde criminaliteit ondertekend. Het stuk is opgesteld door burgemeesters uit o.a. Breda, Roosendaal en Groningen en inmiddels hebben de burgemeesters uit o.a. Den Haag, Amsterdam en Utrecht, al dan niet na daartoe opgeroepen door hun gemeenteraad, zich aangesloten. In het manifest zijn vier kernpunten geformuleerd ‘(1)Pak en pluk criminelen: investeer in de strafketen’, ‘(2)Breek de gouden roltrap af: investeer in kwetsbare jongeren’, ‘(3)Legaliseer soft drugs: haal het verdienmodel weg’ en ‘(4)Mobiliseer de samenleving’. Zodat we gezamenlijk gaan werken aan veilige gemeentes door een andere aanpak van ondermijnende criminaliteit. Met de motie van D66, Onafhankelijk Delft, GroenLinks en STIP sluit Delft zich aan bij de ontwikkelingen in de aanpak van ondermijning.

Realistisch drugsbeleid

Eind november sprak commissielid Melanie Oderwald-Ruijsbroek al in de raadcommissie over het Delftse coffeeshopbeleid. Oderwald over de coffeeshops: “D66 staat voor een realistisch drugsbeleid met een gesloten coffeeshopketen. Meer repressie lost niets op.” D66 wil af van de situatie dat de productie en toelevering van hennep aan coffeeshops illegaal is, terwijl de overheid de verkoop gedoogt. De teelt van wiet mag geen inkomstenbron zijn voor criminelen.

Preventie

D66 wil de gezondheidsrisico’s van drugs minimaliseren, criminelen de pas afsnijden en de veiligheid van de samenleving voorop stellen. Daarom wil D66 dat de Delftse coffeeshops legaal kunnen inkopen, leveren en verkopen, waarbij de softdrugs op kwaliteit is getest. Mensen in een coffeeshop moeten weten wat ze roken. Voorlichting, preventie en testbeleid van drugs maakt hier onderdeel van uit.
 
Klik hier om het manifest te lezen.