D66: Geef Delfts Blauw beschermde status


D66 Delft wil dat Delfts Blauw een beschermde status krijgt in de Europese Unie. Commissielid Niels Back: “Het gaat om de erkenning van ons cultureel erfgoed. Op Delfts Blauw mogen we echt trots zijn, als symbool van de stad met een authentiek productieproces. Bovendien zet het de maakindustrie van Delft nog beter op de kaart. Deze erkenning kan bedrijven aantrekken en banen opleveren voor zowel theoretisch als praktisch opgeleiden.”

Brussel helpt Delft

‘Delft’ is in veel landen het woord voor blauwwit aardewerk dat overal gemaakt en vandaan kan komen. Back: “Als dat verandert geeft dat een economische boost aan de stad. Brussel kan Delft helpen. Daarom is het zo belangrijk dat het college van Delft aan de slag gaat met de aanvraag van erkenning voor Delfts Blauw bij de Europese Commissie. D66 Delft ziet niet alleen grote kansen voor de werkgelegenheid en producenten van Delfts Blauw, maar ook voor het toerisme en het imago van de gehele Delftse maakindustrie.”

Parmaham als goede voorbeeld

In de Europese Unie worden producten zoals wijn, gedistilleerde dranken en landbouwproducten geografisch aangeduid om de traditionele kennis te beschermen. Denk aan de Parmaham of Griekse feta. Met een beschermde status wordt het makkelijker voor consumenten om deze traditionele producten te herkennen. Bovendien kan dit producenten stimuleren om te investeren in nieuwe, authentieke producten. De Europese Commissie heeft in april voorgesteld om ook industriële en agrarische producten te erkennen. Hieronder zou ook Delfts blauw vallen, mits er een aanvraag wordt ingediend.

Gemeente moet coördinerende rol innemen

Back heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeesters & wethouders om de erkenning zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen. Een dergelijk verzoek bij de Europese Commissie moet met alle producenten gezamenlijk en eensgezind worden ingediend. Daar kan de gemeente een belangrijke coördinerende rol bij innemen.