Fractieupdate december 2024

De agenda van de laatste raadsvergadering van het jaar 2024, gepland op 12 december was zo vol geladen dat het te laat dreigde te worden om alle punten te behandelen. De vergadering werd daarom geschorst en is op 18 december voortgezet. Veel tijd is besteed aan een aantal complexe financiële onderwerpen. De kosten van het ophalen en verwerken van afval speelden een prominente rol in de discussies. Ook was er aandacht voor de acute zorg in het Spaarne Gasthuis.

Lachgascilinders

De inwoners van Bloemendaal scheiden hun afval onvoldoende. Wij leveren per persoon per jaar 190 kg restafval in, terwijl dat 90 kg zou moeten zijn. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar het kost ook veel geld om dit afval te verwerken. Wethouder Van der Windt gaat het komende jaar met de inwoners aan de slag om tot een verbetering te komen.

In dat restafval zit tegenwoordig bovendien een flinke adder verstopt: lachgascilinders:

De afvalstoffenheffing zou flink omhoog gaan. Dit komt omdat er steeds vaker cilinders van lachgas in het restafval worden aangetroffen. Die cilinders kunnen in de oven ontploffen en dat is gevaarlijk voor de medewerkers van het afvalverwerkingsbedrijf. Daarom moet al het restafval eerst geshredderd worden, zodat de cilinders niet meer kunnen ontploffen. Het maakt niet uit of er 1 of 100 cilinders in het afval zitten, het wordt door het afval bedrijf niet geaccepteerd als het niet geshredderd is. Dit is een extra reden om het afval beter te scheiden, want we betalen per kilo afval. Dus minder kilo’s betekent direct lagere kosten.

De raad had grote moeite met de verhoging van de afvalstoffenheffing en PvdA en VVD hebben een motie ingediend om de extra kosten te betalen uit de flexibele algemene reserve en bij de voorjaarsnota extra ruimte in de begroting te zoeken.
D66 was hier niet erg blij mee, omdat de dekking nog niet geregeld is, maar we hebben er ook moeite mee dat de kosten, die de verwerking van lachgas cilinders met zich mee brengt, helemaal door onze inwoners moeten worden opgebracht. Laten we hopen dat de afvalscheiding verbetert, dan vallen de kosten ook lager uit volgend jaar.

Acute zorg Spaarne Gasthuis

D66 Bloemendaal maakt zich zorgen over de sluipende afbraak van de bereikbare zorg in onze regio. De fractie nam daarom het initiatief tot een motie met als inzet: behoud van Spaarne Gasthuis locatie Noord én in standhouding van de spoedeisende hulp in Haarlem.
De motie werd in overgrote meerderheid aangenomen. Alleen Hart voor Bloemendaal was tegen.
Naar verluidt is het Spaarne Gasthuis de laatste jaren al flink bezig geweest met het concentreren van de spoedzorg. Voor zover nu bekend, wil het Spaarne Gasthuis de spoedeisende zorg nog verder concentreren. Nog even en dan heeft Haarlem als provinciehoofdstad geen volwaardig ziekenhuis meer. En er zijn ook plannen van het Spaarne Gasthuis om de locatie Noord te sluiten.
Lex Oude Weernink verwoordde het namens de D66 fractie als volgt: “Maar het kan toch niet zo zijn dat de inwoners van onze gemeente binnenkort voor spoedeisende zorg naar Hoofddorp moeten? Tenzij… tenzij wij samen met de andere gemeenten in onze regio een krachtig signaal afgeven dat zoiets onacceptabel is. Want behalve een financiële verantwoordelijkheid hebben ziekenhuizen, zorgverzekeraars en overheid ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid”.
Voor D66 is het onbestaanbaar dat de zorg in onze regio en in onze gemeente verder wordt afgeschaald.

Verbetering verkeersveiligheid

Het is belangrijk om inwoners te stimuleren de ervaren of gevoelde knelpunten van verkeersonveiligheid in de kernen aan te geven. Dat is de reden waarom D66 deze motie vanuit Bennebroek gesteund heeft. Vergroten van de verkeersveiligheid is ook de reden waarom wij eerder de breed ondersteunde motie 30 KM zonering hebben ingediend.
Het is wat D66 betreft ook een oproep aan onze inwoners in Bloemendaal, Aerdenhout, Overveen en Vogelenzang om dit voorbeeld te volgen. We zien dit als een ondersteuning van het College om -naast de normale participatie – tot een gedragen inventarisatie van knelpunten te komen.
Het is duidelijk dat niet alles tegelijk kan worden aangepakt. We zijn ons ervan bewust dat het College al toegezegd heeft begin 2025 gemeente breed met een voorstel voor prioritering in de aanpak van knelpunten verkeersveiligheid te komen. D66 wacht dit voorstel met belangstelling af.

Motie overleg Kinheimplein

HvB diende een motie in waarin werd gevraagd om een participatietraject te starten over het trafohuis op het Kinheimplein. De wethouder is al in gesprek met de bewoners en feit is, dat er niet veel participatie van de bewoners mogelijk is. We hebben de trafo huizen nodig en ze kunnen ook niet op iedere plaats gebouwd worden, dat hangt af van waar de leidingen lopen en waar de elektriciteit nodig is. HvB heeft het woord ‘participatie’ veranderd in ‘voortzetting overleg’ (dat al gaande was), en met die wijziging kon D66 de motie wel steunen.

MRA agenda en begroting

Het hele jaar zijn de raden en besturen van de 30 deelnemende gemeenten, de twee deelnemende provincies en de Vervoersregio Amsterdam aan de MRA (Metropoolregio Amsterdam) bezig geweest met actualisering van MRA agenda. Deze agenda is feitelijk een lijst met onderwerpen die zich lenen voor onderlinge samenwerking, waarbij ook de uitgangspunten en ambities voor de discussies onder woorden zijn gebracht. D66 is een groot voorstander van samenwerking en is van mening dat de MRA, een informeel overlegplatform, momenteel de best mogelijke vorm van regionale samenwerking is.
De MRA heeft geen bevoegdheden en neemt geen besluiten. Over alle ideeën die voortvloeien uit de informele afspraken die zijn gemaakt in het kader van de MRA wordt door de afzonderlijke gemeenteraden besloten. Toch bestaat er ook binnen de gemeenteraad van Bloemendaal nog veel wantrouwen t.a.v. de MRA. De agenda werd nipt aangenomen met de coalitiepartijen als voorstemmers.

VRK

De Gemeenschappelijke Regeling (GR) van de Veiligheidsregio Kennemerland (VRK) moet dit jaar vernieuwd worden. Bloemendaal is een vrij kleine speler in deze GR. Een van de onderwerpen van discussie tussen de deelnemers van de VRK was dat een drietal grotere (meer betalende) gemeentes een soort veto-recht voor zich opeisen. Heemstede en Bloemendaal hebben hiertegen (juridische) bezwaren ingebracht, die echter niet de steun kregen van de overige deelnemers. Desondanks adviseert het college tot goedkeuring van de regeling omdat het belang van de samenwerking prevaleert boven ondergeschikte onvolkomenheden. De fractie van D66 sluit zich hierbij aan. Het voorstel is met ruime meerderheid (waaronder dus D66) aangenomen.