Woningnood blijft bron van zorg
Voorzitter, geachte aanwezigen,
Ook dit jaar begin ik deze algemene beschouwing met een dankwoord voor de voor ons liggende begroting aan de ambtenaren en college, een college dat dit begrotingsjaar voor het grootste deel uit nieuwe gezichten is samengesteld. De eerste spreker is hierover al uitvoerig op ingegaan.
We zijn het gewend, maar het verdient toch altijd weer de complimenten voor het samenstellen van een complex bouwwerk van getallen, dat innerlijk consistent en goed te volgen moet zijn. Dit jaar wil ik in deze algemene beschouwing, namens onze fractie, ook eens de dank uitbrengen aan de andere ambtenaren en ingeschakelde adviseurs, die zich wellicht niet allemaal bezighouden met deze begroting, maar met de vele andere taken waarvoor het gemeentebestuur verantwoordelijk is. Als raad ondervinden aan den lijve de goede ondersteuning die wij krijgen, maar evenzo waarderen we de inzet van al die ambtenaren die de Bloemendalers zelf en direct van dienst zijn. Ambtenaren aan de balie, ambtenaren op straat en ambtenaren die uitvoering geven aan de plannen. Zo troffen de bewoners van Bennebroek onlangs een brief in de bus aan, waarin concrete acties zijn aangekondigd voor de vergroening van de leefomgeving: bollen planten, weghalen van saaie struiken en waar het kan bestrating vervangen door groen. Wij juichen dit soort activiteiten, die de biodiversiteit verbeteren, toe voor het hele grondgebied van Bloemendaal.
En als we toch bezig zijn met bedanken, dan lijkt het ons ook op zijn plaats om waardering uit te spreken over de vele vrijwilligers in onze gemeente, het sociale middenveld, dat ervoor zorgt dat we sociaal, sportief en cultureel een actieve gemeente zijn en blijven. Want dat wordt niet alleen op het gemeentehuis bepaald.
Veel van wat er in deze raad wordt besproken en onderwerp is van deze algemene beschouwing gaat over, enerzijds leefbaarheid, maar anderzijds ook over de behoefte om bij te dragen aan de verlichting van de woningnood, die momenteel heerst. Dit blijft een voortdurend punt van zorg. D66 ziet daarbij de door de raad aangenomen Woonvisie als leidraad. De Woonvisie heeft als ondertitel “Een opgave die vraagt om lef en daadkracht”. En dat hebben wel nodig ook! Vandaag bestaat er onzekerheid over wanneer de bouw van sociale woningen in Park Lokhorsterduin zijn aanvang gaat nemen, en loopt de bouw van de woningen in het kader van Vitaal Vogelenzang momenteel ook vertraging op, als gevolg van beroep dat omwonenden hebben ingesteld bij de Raad van State. Daarbij is Woonvisie ten aanzien van de sociale doelstellingen in het verleden helaas al aangetast, doordat beoogde Doelgroepenverordening in de commissie Samenleving als ‘niet rijp voor besluitvorming’ is afgevoerd.
En onlangs heeft een beoogde aanscherping van de Opkoopbescherming hetzelfde lot ondergaan. D66 blijft achter de Woonvisie staan, die staat voor de realisering van een ambitieus aantal sociale huurwoningen, maar ook voor de bescherming van de veelal jonge koopstarters, tegen beleggers die woningen in het goedkope segment opkopen om ze vervolgens voor veel geld te verhuren. Een jonge koopstarter ziet, als we ze die bescherming niet bieden, het aanbod nog verder zakken.
Een belangrijk aspect van leefbaarheid en opgave van het gehele bestuur van onze gemeente betreft de veiligheid op onze wegen. Wij realiseren ons dat er nog te veel plekken zijn die niet veilig genoeg geacht kunnen worden. Wij juichen het toe dat het college hiernaar onderzoek zal doen en de raad voorstellen zal doen voor verbetering. Daarbij zal bescherming van lopende en fietsende jongeren en ouderen voorrang moeten hebben boven doorstroming. Als fractie heeft D66 gemeend om samen met GroenLinks en PvdA een motie in te dienen die, vanuit het doel Bevorderen van de verkeersveiligheid, de bebouwde kom van de verschillende kernen van de gemeente tot 30 Km ZONE wil maken.
Op het gebied van onderwijshuisvesting wordt momenteel goede voortgang geboekt als het erom gaat een Integraal Huisvestingsplan op te zetten. Er wordt al lang over gesproken, maar we hebben de positieve indruk dat de nog maar net aangetreden wethouder hier vaart achter gaat zetten. Voorop staat natuurlijk goede onderwijshuisvesting, maar de uitdaging is om het vele geld, dat we bereid zijn daaraan uit te geven, ook zo efficiënt mogelijk in te zetten én dat het allemaal niet te lang duurt.
In het afgelopen begrotingsjaar hebben we op goede voortgang gezien als het gaat om de plannen voor de Muziekschool en de Bibliotheek in Bloemendaal. Ten aanzien van de muziekschool bespeuren we een nieuw elan en stappen in de goede richting. Dat muziekonderwijs beter bereikbaar zal worden voor de inwoners van alle kernen, is en blijft één van de wensen van D66 hierbij. We hopen en verwachten tijdens het volgende begrotingsjaar voortzetting van de goede trend. Wij zien ook de realisering van de verbouwing van de bibliotheek in Bloemendaal met optimisme tegemoet.
Ten slotte benadruk ik namens de fractie van D66 nog eens, dat wij ons achter het gevoerde beleid van het college opstellen, ten aanzien van de opvang in onze gemeente van mensen, die door oorlog en geweld hun land hebben moeten verlaten en hulp nodig hebben. Een humane opvang voor deze mensen in nood zien wij als een morele plicht, ook als dat een belasting voor onze inwoners oplevert.
Terug naar de begroting, want daar gaan we het de rest van de avond over hebben.
Zoals we al tijdens de Algemene Commissievergadering hebben laten weten, kunnen wij tevreden zijn over de inhoud. Dat wil zeggen dat we de indruk hebben dat we er vandaag financieel goed voorstaan en dat we achter de keuzes staan die het college heeft voorgesteld en zoals ze zijn verwerkt in de begroting zelf en in de voorstellen voor nieuwe uitgaven. We weten dat het sluitend zijn van de begroting een voorwaarde is, dus daar hoeven we het niet lang over te hebben. Het zijn de schuldpositie, de kengetallen, het weerstandsvermogen en de risicobeheersing die ons, zoals ze zijn gepresenteerd, in het bijzonder overtuigen.
Ten aanzien van de lasten voor de inwoners merken wij, met ook andere fracties uit de raad, op dat deze al relatief hoog zijn en ook nog eens worden verhoogd. Wij vinden echter wel dat de hoogte en de verhoging goed verdedigbaar en goed zijn onderbouwd, met de opmerking dat wij met de motie over de beperking van de lasten door een betere en duurzamere restafvalinzameling een substantiële vermindering van de lasten kunnen bereiken. Uiteraard maken ook wij ons zorgen over de jaren na 2025. Maar wij vinden dat het op dit moment vooral van belang is om dat goed in beeld te brengen en te zien hoe ook de ontwikkelingen in de landelijke politiek verlopen, zodat we ons in de loop van het volgende jaar kunnen voorbereiden op wat ons werkelijk in 2026 en later te wachten staat.
Het is ook de gewoonte om tijdens de algemene beschouwingen in te gaan op de door het college ingebrachte nieuwe uitgaven evenals de ingediende moties en amendementen daarover, over de begroting zelf en over de nota Reserves en Voorzieningen.
Dit jaar zijn er 30 nieuwe voorstellen voor uitgaven door het college geformuleerd. Tijdens de Algemene commissievergadering is hierover dit jaar gelukkig uitvoerig gesproken. In tegenstelling tot de vorige jaren is er voor wat D66 betreft in beginsel steun voor alle voorstellen. Desondanks kunnen wij ons aansluiten bij een aantal vragen en kritische noten die ook door andere fracties op tafel zijn gelegd. We volgen de beraadslagingen daarover na deze Algemene Beschouwingen met belangstelling en zullen bezien of we ten aanzien van de voorstellen, voor zover deze zijn geamendeerd, positief blijven staan.
Voor wat betreft de amendementen die op de begroting zelf zijn ingediend en waarbij wij indieners of mede-indieners zijn wil ik graag het volgende zeggen:
Wij bevelen van harte het amendement aan over de Beperking van de lasten door een efficiëntere inzameling van grof huisvuil, opgesteld door de PvdA en mede-ingediend door onze fractie.
Ik heb al eerder een aantal keren aangegeven dat onze fractie veel waarde hecht aan het realiseren van de Woonvisie. Wij zien graag dat het Vereveningsfonds voor Sociale Woningbouw daarvoor voldoende wordt gevuld. Daarom hebben wij, de PvdA en GL het amendement op de nota Reserves en Voorzieningen ingediend over de toekenning van eventuele opbrengsten van gemeentelijk woningbezit aan het Vereveningsfonds voor Sociale Woningbouw. Wij menen dat voor de realisering van de woonvisie een versterking van dit Vereveningsfonds noodzakelijk is en dat dit daartoe kan bijdragen. We gaan hierover graag in discussie tijdens de volgende termijn.
Over de motie met betrekking op de 30 km wegen heb ik hiervoor al het nodige gezegd. Uiteraard bevelen wij deze motie, die mede door PvdA en GroenLinks is ingediend, aan de raad van harte aan. Verkeersveiligheid is een belangrijke verantwoordelijk, waarvoor in de begroting voldoende ruimte moet worden geboden!
Ik dank u voor de aandacht.
(Bart Vernooij, fractievoorzitter D66 Bloemendaal)