Fractie update begrotingsraad november 2024

Een belangrijke gebeurtenis in het jaar is het vaststellen van de begroting.  Het debat hierover op 7 november duurde tot in de late avond. Het begon met de Algemene Beschouwingen (zie tekst van D66 elders op de site), vervolgens  over de nota Reserves en Voorzieningen 2024 en verder de begroting, met tal van moties en amendementen. Wegens afwezigheid van de wethouder financiën, Rob Scholte (VVD), was het aan wethouder Thessa van der Windt (D66) om namens het college het woord te voeren. Thessa liet zien dat zij, ondanks het feit dat zij nog maar pas wethouder is, de financiën van de gemeente en de woordvoering daarover, uitstekend beheerst. 
Hieronder de belangrijkste beslispunten:

Nota Reserves en Voorzieningen 2024

Deze nota regelt voornamelijk hoe de gemeente voor de toekomst (naast de begroting zelf) bepaalde uitgaven vastlegt. Bij reserveringen is er weliswaar een bestemming voor het geld bepaald, maar bestaat er voor de raad veel vrijheid van de uiteindelijke besteding. Bij voorzieningen gelden veel strengere regels. Ter discussie stond, kort gezegd, de vraag of de raad ermee kan instemmen dat bepaalde reserves kunnen worden opgeheven en dat de opbrengsten van gemeentelijke eigendommen voortaan worden toegevoegd aan de Flexibele Algemene Reserve. Daarover hadden fracties, waaronder D66 (samen met PvdA en GroenLinks), verschillende amendementen ingediend. D66 ziet graag de opbrengsten van de verkoop van gemeentelijke woningen toebedeeld zien aan een speciale reservering, te weten het Vereveningsfonds Sociale Woningbouw. Omdat een dergelijke wijziging toch nog heel wat technisch-financiële voeten in de aarde heeft en er ook nog te weinig is gerekend aan de gevolgen, stelde het college voor om de behandeling van de nota aan te houden tot in Q1 van 2025.  De raad, waaronder D66, is daarmee bij ruime meerderheid akkoord gegaan.

Begroting als geheel

De fractie van D66 is tevreden over de begroting 2025 als geheel. De geschetste financiële positie en de voorgestelde nieuwe uitgaven vinden over de gehele breedte de goedkeuring van onze fractie. Desalniettemin is de gehele raad het eens met het college, dat voor de periode 2026 en daarna het voor de gemeente erg lastig gaat worden om te blijven doen wat we nodig vinden.
Er dreigen vanaf 2026 grote tekorten. Begin 2025 zal daarover tussen college en raad een uitgebreide informatie uitwisseling en discussie plaatsvinden.
Behalve de begroting op hoofdlijnen (waar D66 het dus mee eens is) is het grootste deel van de debatten besteed aan amendementen en moties, gericht op specifieke uitgaven en inkomsten.
Hieronder de belangrijkste daarvan: 

Opschorting bijdrage aan GR bereikbaarheid

Met dit amendement wil Hart voor Bloemendaal de bijdrage aan de GR Bereikbaarheid stoppen totdat Haarlem het besluit tot het instellen van de nul-emissiezone mitigeert door een uitzondering te maken voor de N200.  Het college geeft aan dat de GR hier helemaal niet gaat over gaat. D66 volgt de beantwoording van het college en heeft tegen dit amendement gestemd. Het amendement is door de raad verworpen.

Schrappen krediet renovatie schoolgebouwen

In dit amendement van GroenLinks werd voorgesteld om budget voor de renovatie van schoolgebouwen van de BSV en de Theresiaschool (elk vijf ton) niet beschikbaar te stellen. Dit amendement kon door D66 niet gesteund worden. Dit omdat aan beide scholen al toezeggingen zijn gedaan om renovatie mogelijk te maken. De meerderheid van de raad kon op grond van dezelfde overwegingen het amendement van GroenLinks niet steunen. D66 verwacht wel dat binnen afzienbare tijd – op grond van een door het college aangekondigd onafhankelijk onderzoek naar leerlingenprognoses voor de lange termijn – meer duidelijkheid komt over welke scholen levensvatbaar blijken te zijn.

Budget RegioRijder

De dienstverlening van RegioRijder is beneden de maat. Er zijn veel klachten over de bejegening van klanten zoals het niet ophalen van passagiers, onbeleefd optreden en de klachtenafhandeling. Met een amendement van Hart voor Bloemendaal om een budgetverhoging voor RegioRijder af te wijzen kon D66 – en de meerderheid van de raad – niet instemmen. Niet vanwege de overwegingen van dit amendement  maar omdat het college aangaf dat het aan contractuele verplichtingen gebonden is. Dat geldt overigens ook voor RegioRijder. Wel zegde het college toe RegioRijder nogmaals uitdrukkelijk te gaan wijzen op het naar behoren uitvoeren van de afgesproken dienstverlening.

Behoud gemeentelijk woningbezit

GroenLinks en PvdA willen graag dat de gemeentelijke woningen niet verkocht worden omdat deze in de sociale huur vallen. Maar als deze leeg komen, dan moeten ze opgeknapt worden, o.a. nieuwe keuken,  badkamer, isolatie. Door de hoge WOZ waarde van deze woningen zullen ze zoveel punten krijgen, dat ze niet meer in de sociale huur vallen. De gemeente is verplicht dit puntenstelsel toe te passen. Het is dus weinig zinvol om deze 17 woningen in bezit te houden. Daarom heeft D66 tegen gestemd. De motie werd verworpen.

Efficiëntere inzameling restafval

De fractie D66 wilde met de PvdA de afvalstoffenheffing verlagen en mensen stimuleren door minder vaak het grijze afval op te halen. Maar er was geen meerderheid voor deze motie door een tegenstem uit D66. Hein Struben vindt dat de inwoners niet opgezadeld mogen worden met minder service – waar hygiëne in het geding is – maar de oorzaak, lachgascilinders in het afval, bij de bron moet worden aangepakt, zowel landelijk als lokaal. 

Aanpak Jeugdzorg

Voor een doeltreffende begeleiding  van jongeren met problemen is het belangrijk dat deze zo vroeg mogelijk worden herkend door alle betrokken partijen zoals ouders of de school. Wil jeugdzorg effectief zijn, dan is een multidisciplinaire ketenaanpak (gezin, school, club) van groot belang. Een motie van GroenLinks en PvdA van deze strekking werd met steun van onder meer D66  aangenomen.

30 km zones in Bloemendaal

Met de motie 30KM wil D66 tot uitdrukking brengen dat de gemeente een verdergaande verantwoordelijkheid moet nemen voor de verkeersveiligheid. Dit samen met een eerdere uitspraak van de wethouder, dat de tijd rijp is voor een andere benadering van het gebruik van de openbare verkeersruimte in de bebouwde kom. 
De auto als uiterst nuttig vervoermiddel is niet meer weg te denken, maar het besef dat de veiligheid van andere en kwetsbare weggebruikers in de bebouwde kom te veel geweld wordt aangedaan door de snelheid en massa van de voertuigen begint door te dringen. 
Een maatregel van maximaal 30km in de bebouwde kom kan de verkeersveiligheid dan ook belangrijk bevorderen. Bovendien levert dat een aanzienlijke reductie van geluidhinder op en mogelijk ook minder uitstoot.
Dat is de reden dat D66 in deze motie, mede ingediend door PvdA en GroenLinks, het College vragen het Programma GOW-30 te verbreden naar gebiedsgerichte maatregelen met zonering van 30KM voor de bebouwde kom van alle kernen in Bloemendaal
Deze “Slow Motion” werd aangenomen met 16 stemmen voor en 3 stemmen van HvB tegen. 
(De gehele tekst van de motie is te vinden bij de raadsagenda van 7 november onder punt 5a vergaderstukken: motie nummer 4 , pdf)

Opvang vluchtelingen



Deze motie van Zelfstandig Bloemendaal had, naar aanleiding van het voornemen van de nieuwe regering om de zogenaamde Spreidingswet in te trekken en wijzend op het nieuws dat de gemeente Zandvoort besloten heeft geen medewerking te verlenen aan de opvang van vluchtelingen,
ten doel het college op te dragen om, kort gezegd, geen bindende afspraken met het COA dan na consultatie van de raad.
Een motie met dezelfde strekking was ook al bij de vorige raadsvergadering (24 oktober) ingediend. Volgens D66 is de motie overbodig omdat het college sowieso geen bindende afspraken kan en mag maken zonder dat de raad daaraan goedkeuring heeft gegeven. Omdat het college echter heeft aangegeven geen bezwaar te hebben tegen deze motie, heeft D66 (met de overgrote meerderheid van de raad) de motie
toch gesteund.


Opvang Oekraïners in Bennebroek

In het ‘Zusterhuis’ aan de Kerklaan in Bennebroek zijn momenteel 100 Oekraïners gehuisvest. De motie van HvB roept het college op het huurcontract met Pré Wonen zodanig aan te passen dat deze huisvestingsvoorziening per komende zomer wordt beëindigd, ten gunste van reguliere woningzoekenden.
D66 heeft, als onderdeel van de meerderheid van de raad, tegen deze motie gestemd. Wij zijn van mening dat zolang mensen die vanwege de oorlog in Oekraïne dit land hebben moeten verlaten en naar Nederland zijn gevlucht, als onderdeel van het rijksbeleid van onderdak moeten worden voorzien. Ook als dat ten koste gaat van Nederlandse woningzoekenden.
De oplossing van het woningtekort (dat vele malen groter is dan de relatief geringe aanspraak op huisvesting door vluchtelingen) moet – kort gezegd – vooral liggen in het op grote schaal bouwen van nieuwe woningen, meent D66.

Tijdelijke verhoging sportsubsidies

De raad – waaronder D66 – stemde in met deze motie waarin éénmalig extra budget wordt gevraagd voor een verhoging van de sportsubsidie naar 50 euro per jeugdlid. Belangrijk argument om deze motie te steunen is dat sinds de vaststelling van de Sportnota uit 2018 de inflatie met meer dan 33% is gestegen.

Tot slot: verkeersvrije campus

D66 heeft vragen gesteld aan het College over de plannen van de gemeente Haarlem voor een verkeersvrije Campus. Die plannen hebben vergaande consequenties voor de bereikbaarheid in Overveen en het verkeer op de Zijlweg.