Een welkomstbericht van onze lijsttrekker

Welkom bij het verkiezingsprogramma van D66 Bergen op Zoom. De uitdagingen waar onze gemeente voor staat zijn groot en complex. Als u de berichten in de media heeft kunnen volgen, dan bent u wellicht op de hoogte van wat deze uitdagingen zijn. U zult zich als kiezer afvragen hoe het zo ver heeft kunnen komen, wie de schuldige is en wie de oplossing heeft.
 
In ons verkiezingsprogramma presenteren wij niet alleen onze oplossingen voor de aankomende periode. Ten eerste overstijgen de oplossingen voor de problemen meerdere verkiezingen. Ten tweede gaat het D66 niet alleen om wat we de volgende bestuursperiode gaan doen, maar om hoe wij onze gemeente het beste kunnen overdragen aan de volgende generaties.

Ufuk Cuman, onze lijsttrekker

Ik ben Ufuk Cuman, 29 jaar oud en de lijsttrekker van D66 Bergen op Zoom. Langer dan een halve eeuw geleden, aan het einde van de wederopbouw, is mijn opa naar Nederland gekomen voor een betere toekomst. Hij is nu bijna de 80 gepasseerd. Zijn mentaliteit was er een van weinig praten, hard werken en na een paar jaar terugkeren. Eenmaal in Nederland veranderden zijn plannen. Zijn kinderen moesten naar school gaan in Nederland. Dat was de sleutel voor een betere toekomst.
 
Ik, als kleinkind van een gastarbeider, ben opgegroeid in een land waar ik een studie heb kunnen volgen tot bestuurskundige. Ik heb kunnen dromen van een carrière als ondernemer en ben dat ook geworden. Eerst als zelfstandige en nu ben ik ook trots dat ik meerdere mensen werkgelegenheid kan bieden. In alle bescheidenheid kan ik zeggen dat waar ik nu sta minder zegt over mijn vaardigheden en talenten. Het zegt meer over de kansen en mogelijkheden die ik heb gekregen van mijn ouders en het land waar ik ben opgegroeid.
 
De reden waarom ik me voor de publieke zaak inzet gaat minder over mij. Het voelt meer als een verplichting aan de voorgaande generaties om de kansen die ik voorgeschoteld heb gekregen ook te kunnen bieden aan de volgende generaties.

Bergen op Zoom ademt geschiedenis. Aan alle historische bouwwerken kunt u zien dat we in een vestingstad en dorpen met karakter wonen. Een vestingstad is een stad die strategische grenzen, wegen en land met muren, wallen en forten beschermt. Maar het belangrijkste kenmerk van een vestingstad is niet het beschermen van het stadsbelang, maar het landsbelang. Bergen op Zoom is een onderdeel van een geheel. Het lijkt anno 2022 echter nog steeds zo dat de Bergse politiek niet buiten de middeleeuwse stadsmuren komt of kijkt. In sommige gevallen zelfs niet verder dan de dorpen eromheen. Dat moet anders.

Grote veranderingen en successen bereik je met kleine stappen. De situatie waarin we zijn beland is ook niet van vandaag of gisteren. Het grootste probleem van de Bergse politiek is dat er geen standvastige keuzes gemaakt worden. Problemen worden doorgeschoven naar de toekomst.

Bergenaren zijn krabbekes, toch? Wij kunnen de lessen uit de natuur goed gebruiken als inspiratie voor de toekomst. Heeft u zich ooit afgevraagd hoe een krab groeit? Een krab is een zacht beestje in een harde schaal. Wanneer de krab groeit, gaat de omhulling na een tijdje strak aanvoelen. Dat leidt tot pijn. Wat de krab dan doet is zich verschuilen onder een steen, zijn omhulling afwerpen en een nieuwe en grotere vormen.

Het moraal van de metafoor is dat we ons moeten realiseren dat we in tijd van stress alleen kunnen groeien door pijnlijke keuzes te maken en door onze zwakheden te erkennen, bloot te geven en niet onverwachts aangevallen te worden. Als de krab iedere keer een paracetamol krijgt zou hij nooit groeien.

Als u mij zou vragen in wat voor stad ik zou willen leven zou ik zeggen:
• Een groene stad met ruimte voor wonen, werken en recreëren.
• Een sociale en eerlijke stad waar iedereen zichzelf kan zijn en iedereen kansen krijgt.
• Een veilige stad waar u zich thuis voelt.
• Een stad die financieel gezond is met goede gemeentelijke dienstverlening.

Als we dat samen doen en verder denken, is dat zeker mogelijk!

Ufuk Cuman
Lijsttrekker D66 Bergen op Zoom

Ufuk Cuman - Beeld: D66 Bergen op Zoom