De relatie tussen bommen en financiën

Een bom die niet wordt opgeruimd kan ‘boem’ zeggen en dat moeten we niet willen. Het opruimen van overgebleven resten van bommen uit de Tweede Wereldoorlog moeten we dan ook serieus oppakken. Het raakvlak met de financiën van onze gemeente komt jaarlijks terug bij de aanvraag van een tegemoetkoming in de kosten bij de Rijksoverheid.

Wat is de tegemoetkoming?

Jaarlijks maakt onze gemeente kosten (circa honderdduizend euro) voor het opruimen van deze oorlogsresten. De Rijksoverheid komt in deze kosten voor 68% tegemoet. Dat gaat al decennia zo en is ook eigenlijk ‘ingeburgerd’, de raad gaat elk jaar akkoord met het aanvragen van deze tegemoetkoming.

Het grotere plaatje

Dit jaar is er een motie ingediend door V-Boz, CDA, Lokaal Realisme, VVD, Bergs Collectief, Belang van Bergen op Zoom en onszelf om bij het Rijk te vragen de tegemoetkoming te verhogen tot 100%. Waarom vragen we dit nu pas?

We zien de afgelopen 10-15 jaar dat steeds meer taken vanuit de Rijksoverheid bij gemeenten worden belegd, maar dat gemeenten onvoldoende middelen krijgen om deze taken uit te voeren. Dit zien we bijvoorbeeld heel duidelijk terug bij de WMO en jeugdzorg. Deze kosten stijgen jaarlijks, maar de bijdrage van het Rijk niet. Sterker nog, vanaf volgend jaar krijgen gemeenten minder geld voor deze taken. Door deze ontwikkeling gaan de gemeentefinanciën steeds meer onder druk staan. Juist om die reden hebben wij besloten deze oproep te steunen.