Klimaatverandering wordt door menselijk handelen veroorzaakt en daarom moeten we met zijn allen, in de hele wereld, in Europa, in Nederland en dus ook in Berg en Dal ‘aan de bak’ om klimaatverandering en de gevolgen ervan te stoppen. Met hulp van D66 heeft Nederland als één van de eerste landen ter wereld een klimaatakkoord bereikt. Daarmee hebben we een grote stap gezet naar een klimaatneutraal Nederland in 2050. Dat betekent wel dat er dingen moeten veranderen: in ons gedrag, in onze gewoonten en in ons landschap. Onze inwoners moeten hierbij direct, volwaardig en vroegtijdig gesprekspartner zijn; ze moeten kunnen participeren in discussies over energieprojecten. Dat betekent echter niet dat de uitkomsten iedereen welgevallig zullen zijn!
Participatie betekent ook dat inwoners zelf kunnen en moeten bijdragen aan de oplossingen voor het klimaatprobleem, met vernieuwende ideeën, door hun huizen te verduurzamen, door met een energiecoöperatie een lokaal project op te zetten en door projecten mede te financieren. Samen maken we Berg en Dal duurzamer, maar ook mooier!
- In de periode 2022-2026 laten we de infrastructuur aanleggen die nodig is om minimaal 1000 TJ duurzame elektriciteit (de opgave voor 2030) in het elektriciteitsnet te laten stromen. Het is inefficiënt en duur om voor elk project een nieuwe aansluiting te realiseren. Provincie, Rijk en Europa moeten middelen beschikbaar stellen om de kabels aan te laten leggen. Projecten die hier later gebruik van maken betalen hiervoor de kostprijs naar rato van hun gebruik.
- We laten in de komende 4 jaar 100 hectare zonnepanelen in combinatie met 100 hectare ‘nieuwe natuur’ daadwerkelijk realiseren. We geven de voorkeur aan een beperkt aantal grote zonnevelden omringd door even grote aaneengesloten oppervlakken met ruimte voor duizenden soorten planten en dieren. De zonnevelden wekken 30% tot 40% op van de duurzame elektriciteit die onze gemeente in 2030 moet opwekken. In totaal vermindert dit het landbouwgebied in onze gemeente met 200 hectare, waardoor ook de stikstofuitstoot daalt. Het benodigde grondoppervlak kan worden verkregen van grondeigenaren die hiervoor een vergoeding ontvangen of door grond over te (laten) nemen van stoppende boeren. Dit kan onderdeel zijn van een solide regeling voor stoppende boeren die we in onze gemeente moeten opstellen.
- We keuren projecten goed voor het opwekken van nog eens 50% van de duurzame elektriciteitsopgave voor 2030. Dit kunnen zonnevelden met even grote oppervlakten nieuwe natuur of windmolens zijn.
- We laten onderzoeken óf en, zo ja, waar windmolens in onze gemeente geplaatst kunnen worden. We houden o.a. rekening met de afstand tot omwonenden, natuur en zichtlijnen in het landschap.
- Elk zonnepaneel op een dak of muur van een huis of bedrijf is er één minder in ons landschap. We ondersteunen en stimuleren ‘Zon op dak’-projecten. We laten onderzoeken of het verstrekken van renteloze leningen uit een ‘revolverend fonds’ of het verhuren van daken of muren goede manieren zijn om ook minder kapitaalkrachtige inwoners in de gelegenheid te stellen zonnepanelen te laten installeren en daarvan te profiteren. Verticale zonnepanelen, als gevelplaten op muren of als schuttingen hebben ook onze nadrukkelijke aandacht!
- We geven inwoners en raadsleden de mogelijkheid om op verzoek vroegtijdig goede, objectieve en eenduidige visualisaties van mogelijke projecten voor het opwekken van duurzame energie in het landschap van onze gemeente te laten maken.
- We zorgen ervoor dat de ambtelijke capaciteit in lijn is met de hoeveelheid plannen die verwezenlijkt moet worden. De informatievoorziening over onze verduurzamingsopgave en hoe ver we daarmee zijn gaan we sterk verbeteren. Op de website van de gemeente en op informatieschermen in openbare gebouwen geven we van dag tot dag weer hoeveel energie we verbruiken, hoeveel CO2 we uitstoten, hoeveel energie we duurzaam opwekken en hoeveel er nog moet gebeuren.
- Cultuurhistorische landschapselementen als poelen, bloemrijke slootkanten en struikranden verfraaien ons landschap en zorgen voor een vergroting van de biodiversiteit op en rondom landbouwgronden. We ondersteunen boeren om dit soort elementen terug te brengen.
- We leggen een of meerdere voedselbossen aan in wijken, parken en/of bermen in alle kernen van onze gemeente. We gaan de aanplant van klein-fruitgewassen en productieve fruit- en notenbomen met inheemse-bijenvriendelijke randen rondom zulke projecten actief stimuleren.
- We stimuleren de lokale voedselproductie en -verkoop door de kennis over lokale streekproducten te vergroten, markt- en vestigingsbeleid in te zetten, vervoersbeleid aan te passen en de gemeente het proces te laten begeleiden om een label voor streekproducten te ontwikkelen.