Sport en bewegen
Sport zorgt voor gezonde inwoners in onze gemeente, maar stimuleert ook de sociale cohesie in en tussen de kernen. Voor de gemeente is het verstandig om te investeren in sport en bewegen. Het helpt sociaal isolement voorkomen, wat het welzijn van de inwoners vergroot en de zorgbehoefte verkleint. Alle kinderen verdienen gelijke (ontwikkel)kansen, arm of rijk, jongen of meisje. Daarom staat D66, ook als het om sport en bewegen gaat, voor een inclusieve aanpak, binnen én buiten schooltijd.
- Sporten in verenigingsverband biedt mensen naast fitheid en gezondheid, ook een sociaal netwerk. Sportverenigingen maken met de inzet van veel vrijwilligers sporten mogelijk voor alle mensen. De gemeente moet sportverenigingen in Berg en Dal ondersteunen bij professionalisering en samenwerking met andere (sport)clubs en scholen.
- Sportaccommodaties dienen zo efficiënt en kosteneffectief mogelijk gebruikt en beheerd te worden. Hiertoe hoort uitdrukkelijk ook het vullen van ‘daluren’ door bijvoorbeeld meer samenwerking tussen verenigingen, scholen, sportclubs en zorg- en welzijnsorganisaties.
- D66 staat achter het Berg en Dalse Sportakkoord. Het Nationale Preventieakkoord is onderdeel van het sportbeleid, voorbeelden hiervan zijn het stimuleren van een gezonde sportkantine en het bewegen voor ouderen.
- Er is een maatschappelijke tendens met veranderende sportbehoeften die zich uit in andere initiatieven zoals bijvoorbeeld sporten in de openbare ruimte en sportscholen. Concreet vraagt dit een verschuiving naar een ander sportbeleid. De – overigens onmisbare – sportverenigingen zijn nu nog vaak het hart van het beleid en de subsidieverstrekking. D66 wil het beleid verbreden naar álle vormen van sportaanbod: sportverenigingen, beweeginitiatieven en meer ‘ongeorganiseerde’ sportverbanden.