Veel onderwijsbeleid wordt landelijk bepaald. D66 zet zich daar als onderwijspartij als geen ander voor in. Maar ook lokaal kunnen we verschil maken. D66 ziet onderwijs daarom als een belangrijk speerpunt van lokaal beleid. We willen dat kinderen in Berg en Dal veilig en gezond naar school kunnen gaan. De gemeente kan, behalve door de uitvoering van haar wettelijke onderwijstaken en -bevoegdheden, het verschil maken voor kinderen door informeel haar invloed te gebruiken.
- Voor elk kind een Rijke Schooldag: een dagvullend programma waarbij kinderen in de eigen omgeving kennismaken met o.a. sport, cultuur, natuur en huiswerkbegeleiding. Dit vereist een sterke samenwerking tussen onderwijs, opvang, lokale verenigingen, instellingen, organisaties en ouders, waarbij de gemeente een actieve rol moet hebben om de samenwerking te ondersteunen en te realiseren.
- Alle kinderen kunnen meedoen en zich breed ontwikkelen. D66 is daarom voorstander van brede scholen die naast goed onderwijs ook kinderopvang, voorschoolse educatie, buitenschoolse opvang, sport en cultuur bieden. Wij willen schoolbesturen stimuleren om bestaande scholen uit te bouwen tot brede buurtscholen (integrale kindcentra).
- Gratis kinderopvang voor alle peuters. Kinderen van ouders die niet werken gaan vaak niet naar de kinderopvang terwijl dit wel bevorderlijk is voor hun sociale vaardigheden en taal- en spraakontwikkeling. Momenteel is er al vroege voorschoolse opvang voor kinderen met een achterstand. Het liefst wil je achterstand voorkomen en zorgen dat alle kinderen met een goede start aan de basisschool kunnen beginnen. Wij willen, naar voorbeeld van de gemeente Groningen, kinderopvang voor alle kinderen van twee tot vier jaar beschikbaar maken voor twee dagen in de week.
- Culturele verenigingen en instellingen gaan we koppelen aan onderwijs om cultuureducatie te versterken, want de mate waarin scholen nu aandacht aan cultuur besteden is zeer verschillend.
- Alle jongeren gaan met een diploma van school. We willen dat de gemeente in het kader van de leerplichtwet een actiever beleid ontwikkelt. D66 wil dat de gemeente goed met andere gemeenten samenwerkt in de uitvoering van de leerplichtwet. Verantwoordelijkheid voor onze jongeren houdt niet op bij de gemeentegrens. D66 zal hiervoor bij de landelijke politiek pleiten.
- Ouders met een kind met een beperking krijgen dezelfde keuzevrijheid voor de school van hun kind als andere ouders, ongeacht de kosten die de gemeente maakt voor het leerlingenvervoer.
- Het college stelt een educatieve agenda op, waarin de gemeente samen met schoolbesturen afspraken maakt over de ontwikkeling van het onderwijs en de kinderopvang. Dit gebeurt aan de hand van thema’s. Op die manier kunnen raadsleden hun kaderstellende en controlerende taken beter uitoefenen. D66 neemt het initiatief om schoolbestuurders en ouders met regelmaat uit te nodigen voor een gesprek met de gemeenteraad over hoe de gemeente beter onderwijs kan faciliteren.
- De gemeente zoekt samenwerking met de tweetalige Euregioschool in Kranenburg om jongeren in Berg en Dal te stimuleren om Duits te leren en contacten op te bouwen over de grens. Vaak blijken een gebrek aan taalkennis en culturele onbekendheid redenen te zijn om niet over de landsgrenzen heen te kijken, terwijl er vlak over de grens veel banenkansen zijn.
- D66 stimuleert een leven lang ontwikkelen/leren door ook werkzoekenden (taal)cursussen aan te bieden, bijvoorbeeld tijdens schooltijd.