Begroting 2025 van Assen

Met een begroting besluit de Raad hoe we ons geld gaan besteden. Dan wil je de goede keuzes maken. En dat we ons bewust zijn dat als je iets niet doet, dat dit betekent dat je altijd inwoners hiermee raakt. Onderstaand lees je de tekst van onze bijdrage.

Inleiding onzekere
(financiële) tijden

Voorzitter, eerlijk gezegd vond ik het lastig om deze bijdrage te schrijven.

Ik was nog maar net bekomen van de uitslag van de verkiezingen in Nederland. En zie ik met lede ogen aan welke onrust dit in ons land te weeg brengt, op vele fronten.

En daar kwam boven op de uitslag in Amerika. Een eerste Amerikaanse president met een strafblad komt aan de macht. Hij zoekt de randen van de democratie op en ik ben bang dat hij verworven vrijheden waarvoor zo lang gevochten is steeds verder inperkt.

En dan de onrust in de rest van de wereld, de oorlogen, de grote stormen, overstromingen. De onvrede onder de mensen, de onverdraagzaamheid naar andersdenkende toe, en dat soms ook nog door aangewakkerd door sommige politici, is voor mij soms niet te bevatten en stemt mij somber.

Dat gezegd hebbende, nu de focus op Assen. Want als gemeenteraad willen we goed doen voor Assen. We gaan, ook D66, voor een veilig Assen, waar het goed wonen en leven is, waar we oog hebben voor elkaar.

Met deze begroting besluiten we hoe we ons geld gaan besteden. Daarmee willen we de goede keuzes maken. En ons bewust zijn dat als we iets niet doen, dat dit betekent dat we altijd inwoners hiermee raken.

Verleden week op de voorpagina van een regionaal dagblad stond een interview met een hoogleraar. Daarin lazen wij wat we al wel weten, met dank vanwege de goede uitleg tijdens informerend en consulterend. De essentie van zijn verhaal is dat de gemeenten de komende jaren echt te weinig geld ontvangt van het Rijk om hun taken goed uit te voeren. Hij gaf als voorbeeld dat we steeds meer in financiële problemen komen door de oplopende kosten in de jeugdzorg.

En dat, ik citeer, de gemeenten zullen moeten bezuinigen op onderhoud bruggen, straten, wegen, wat maakt dat het later alleen maar weer duurder wordt als je iets aan moet doen. En dat steeds minder geld beschikbaar is voor leuke dingen, cultuur, subsidies voor verenigingen, of voor een zwembad.

Cultuur verbindt en zegt iets over wie we zijn

Vandaag is 11 november, Sint Maarten, een culturele traditie die ons verbindt. Kunst en cultuur is essentieel voor onze samenleving. Het gaat over creativiteit, verbinding, emotie, identiteit, erfgoed en tradities. Het zegt iets over wie we zijn. De sector wordt landelijk zwaar getroffen. Goed om te lezen dat het college onderzoekt of een culturele broedplaats of ateliers in Assen wenselijk zijn. Kan het college iets zeggen over het proces?

Hierbij onze oproep aan het college om oog te blijven houden voor het behoud van cultuur en kunst.

Gesprek met onderwijs over de landelijke bezuinigingen

Er zijn forse bezuinigingen van dit kabinet voor het onderwijs. Zo wordt het budget geschrapt voor buitenschoolse activiteiten en wordt er gesneden in cultuuronderwijs. We horen graag van het college hoe zij samen met onderwijs hierop acteren. We overwegen hier een motie op in te dienen.

Structurele financiering voor het sportakkoord

In Assen hebben we de laatste jaren energie gestoken in het tot stand komen van een sportakkoord. Alleen structurele financiering blijft hierin uit. Nu we deze jaren zijn warm gelopen, kiest D66 voor verlenging van de wedstrijd. We stellen voor de financiering
structureel te maken voor de toekomst waarmee we bijdragen aan de mentale, fysiek en sociale gezondheid van onze inwoners.

Veiligheid op straat en thuis

Voorzitter, ik rond af met nog drie aandachtspunten:

Een veilig gevoel op straat en thuis. De situatie op straat bepaalt voor een groot deel hoe veilig wij ons voelen in de stad. Ongewenst gedrag en rommel dragen bij aan een minder veilig gevoel. Ook lege panden en verpaupering van panden verbeteren de situatie niet. Wat ons opvalt is dat op dit moment in de binnenstad een groot aantal panden leeg staan. En dat er veel onrust is bij het Koopmansplein, wat toch onze toegankelijke woonkamer van de stad moet zijn.

En voor een veilig gevoel thuis: D66 gunt Assenaars een veilig thuis. Daarom vinden we extra aandacht voor bestrijding van huiselijk geweld van groot belang. Je veilig voelen binnen en buitenshuis in Assen, zou vanzelfsprekend moeten zijn.

Is het college van mening dat ze hiervoor voldoende financiële middelen en menskracht gereserveerd hebben?

Versterken van de lokale democratie (extra plaatsvervangend raadslid)

Het is een onrustige tijd, we gaan langzaam richting de verkiezingen. De gemeente krijgt steeds meer taken toebedeeld. Als we als raad die taken goed willen blijven uitvoeren, moet er voldoende politieke capaciteit zijn. Daarmee zorgen we voor een goede democratie. D66 ziet kansen en we dagen de overige fracties uit om met ons mee te denken of we voor de komende raadsperiode per fractie twee plaatsvervangend raadsleden zou kunnen hebben.
Ook horen we graag een reactie van de andere partijen.

Daarnaast hebben we nagedacht en gecheckt of de vergoeding van plaatsvervangend uitgebreid kan worden. Dit blijkt – volgens de griffie- op dit moment een onmogelijke actie te zijn. Maar als iemand hierin ook mee wil denken, laat het ons weten.

Complimenten voor het college en de organisatie voor de sluitende begroting.