Seksueel grensoverschrijdend gedrag oud-wethouder Lauriks

Afgelopen maandag maakte burgemeester Marcouch bekend dat hij het onderzoek naar een drietal meldingen over het gedrag van oud-wethouder Mark Lauriks (PvdA) heeft afgerond. De burgemeester concludeert in een brief aan de gemeenteraad dat sprake was van een patroon van seksueel grensoverschrijdend gedrag van de oud-wethouder. Lauriks heeft in februari ontslag genomen.

Fractievoorzitter Mattijs Loor: “Dat er in opeenvolgende gevallen sprake is geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag van een prominent lid van het Arnhemse stadsbestuur, is onacceptabel en walgelijk. Dit heeft geleid tot een onveilige werkomgeving in de Arnhemse politiek. We zijn blij dat met deze brief onomstotelijk vaststaat wat er is gebeurd. Het is nu aan de gemeenteraad om hierover te oordelen en om te verzekeren dat een dergelijk patroon van gedragingen nooit meer kan plaatsvinden. Voor D66 staat voorop dat slachtoffers zich ook in de toekomst veilig moeten voelen om te melden en dat meldingen adequaat moeten worden opgevolgd zodat herhaling wordt voorkomen.”

Dat deze onveilige situatie kon bestaan, terwijl de burgemeester al langer geleden signalen had ontvangen van seksueel grensoverschrijdend gedrag van wethouder Lauriks, is schokkend.
De terughoudendheid van de burgemeester bij het geven van opvolging aan meldingen en het langdurige onderzoeksproces dat voor de melders zeer belastend is geweest, roepen bij de D66-fractie vragen op.

Op verzoek van VVD, D66, Volt en ChristenUnie kwamen woensdagochtend de fractievoorzitters en burgemeester bijeen om te bespreken hoe de raad vervolg zou kunnen geven aan de brief. De beantwoording van vragen over het door de burgemeester gevoerde proces was hierbij belangrijk. Het overleg van woensdagochtend gaf helaas nauwelijks meer helderheid. Om een goed beeld te krijgen van wat er precies is gebeurd en waarom dit zo lang heeft geduurd, zag een tiental raadsfracties, waaronder D66, zich genoodzaakt om een gezamenlijk informatieverzoek bij de burgemeester neer te leggen.

Na ontvangst van de informatie zal de gemeenteraad zich niet alleen moeten uitspreken over het seksueel grensoverschrijdende gedrag van oud-wethouder Lauriks, maar zich ook een oordeel moeten vormen over het handelen van de burgemeester in het proces rondom de meldingen. Voor D66 staat vast dat de uitvoering van dit proces beter kan en moet. De burgemeester is verantwoordelijk voor het adequaat opvolgen van integriteitsmeldingen. Hij zal kritisch moeten reflecteren op zijn handelen en aan moeten geven wat hij in de toekomst beter gaat doen.

Interpellatiedebat over de behandeling van de meldingen van het seksueel grensoverschrijdend gedrag van (voormalig) wethouder Lauriks, 2 juli 2025 Beeld: D66 Arnhem

Update 3 juli 2025:

Op woensdag 2 juli debatteerde de gemeenteraad over gedragingen van wethouder Lauriks en het proces rondom de meldingen. De burgemeester reflecteerde uitgebreid op zijn eigen handelen en de raad blikte vooruit naar de noodzakelijke evaluatie en aanpassing van de werkwijze.

D66 is zeer teleurgesteld in het proces, zoals dat na de meldingen van december 2024 gedurende een half jaar is gevoerd. Dit proces is zeer belastend geweest voor de melders. Er is echter ook waardering voor de reflectie en de oprechte intenties van de burgemeester om dit soort processen te verbeteren. Net als de burgemeester zelf, betreuren we de gang van zaken. Onze fractie steunde daarom een motie die zowel waardering als treurnis uitsprak, ingediend door ChristenUnie en SP.

Met een tweetal moties deed de raad voor ons noodzakelijke uitspraken over het gedrag van wethouder Lauriks en over de noodzakelijke verbeteringen.
De motie ‘Oordeel over gedrag’ van D66 werd mede ingediend door Partij voor de Dieren, Volt, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en Arnhem Centraal. Deze motie veroordeelt het gedrag van voormalig wethouder Lauriks en spreekt uit dat als hij nog in functie was geweest, hij niet had kunnen aanblijven.
De motie ‘Een beter proces bij grensoverschrijdend gedrag’ van D66 werd mede ingediend door Arnhem Centraal, CDA, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, Volt en VVD. Deze motie benadrukt de medeverantwoordelijkheid van de raad om grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan en spreekt uit snel een deskundige evaluatie te willen laten uitvoeren. De gemeenteraad wil met deze evaluatie leren hoe de Gedragscode en de Procesafspraken, maar ook het werken daarmee, beter kunnen.
Beide moties van D66 werden unaniem aangenomen.