Museum Arnhem weer open op de vertrouwde plek

Museum Arnhem tijdens de opening op 13 mei 2022 Beeld: D66 Arnhem

Het kan weer, kunst kijken in één van de mooist gelegen museumgebouwen van Nederland. Na een grootscheepse verbouwing pronkt Museum Arnhem weer op de stuwwal langs de Rijn. D66-fractievoorzitter Mattijs Loor: “Kunst zoals in Museum Arnhem opent onze zintuigen en doorbreekt de bubbels waarin we leven.”

Ambitieus ontwerp mogelijk gemaakt

De huisvesting van het museum was al jaren aan vernieuwing toe. D66 heeft zich hier steeds voor ingezet. Vanaf 2014 hebben we het huidige vernieuwingsproject mede mogelijk gemaakt en mede op basis van het coalitieakkoord 2018-2022 trok de raad extra geld uit om het ambitieuze ontwerp alsnog mogelijk te maken. D66-wethouder Hans de Vroome verwierf definitief steun voor een vernieuwing op de huidige locatie en kon het startschot geven voor de ingrijpende vernieuwing.

Verbinding tussen kunstvormen

Fractievoorzitter en cultuurwoordvoerder Mattijs Loor en vicefractievoorzitter Suzan Kemperman waren afgelopen vrijdag te gast bij officiële opening van het museum door burgemeester Marcouch en leerlingen van de Arnhemse Montessori School. Met dans van Introdans en de Arnhemse dansmaker Ruben Chi (De Nieuwe Oost) was opnieuw zichtbaar hoe sterk en waardevol de verbinding tussen verschillende kunstvormen in Arnhem is.

De nieuwe vleugel van Museum Arnhem, mei 2022 Beeld: D66 Arnhem

Ligging, ontwerp én collectie uniek

Grote blikvanger van het vernieuwde museum is de nieuwe vleugel met een 15 meter uitkragend deel over de stuwwal, al snel de ‘cliffhanger’ genoemd. Via de grote ramen hebben bezoekers spectaculair uitzicht over de Rijn. D66 is trots op de prestatie die door het museum, de betrokken ontwerpers (in het bijzonder Benthem Crouwel Architects en Karres en Brands), aannemer Rots, de betrokken ambtenaren en opeenvolgende wethouders is neergezet.
Fractievoorzitter Mattijs Loor: “Museum Arnhem is een uniek museum dankzij ligging en ontwerp, maar ook een uitgesproken stem in het debat over meer inclusieve kunst in Europa en de wereld. Het is een volgende parel die illustreert waarom Arnhem met recht dé culturele hoofdstad van Oost-Nederland is.”

Breed en inclusief cultuuraanbod

Voor Museum Arnhem staat de verbinding tussen kunst en samenleving centraal. De drie tentoonstellingen waarmee het museum opent, gaan over klimaatverandering, politieke polarisatie en interactie tussen kunst en publiek. Lees hier meer over de tentoonstellingen, het gebouw en de visie erachter.
De komende jaren blijft D66 zich inzetten voor een breed en inclusief cultuuraanbod van hoog niveau in Arnhem. Mattijs Loor: “Kunst zoals in Museum Arnhem opent onze zintuigen, doorbreekt de bubbels waarin wij leven en toont ons een nieuw perspectief op de stad en onze maatschappij. Aan ons als politiek de taak om te zorgen dat alle Arnhemmers de meerwaarde ervan kunnen beleven.”