Handhaving op verbod straatintimidatie

In Arnhem zijn de mogelijkheden om straatintimidatie aan te pakken vergroot. De gemeenteraad heeft nieuwe regelgeving hierover unaniem goedgekeurd. Sabine Andeweg, raadslid voor D66 in Arnhem: “We kunnen nu niet alleen preventief aan de slag, er kan ook gehandhaafd worden.” 

Lokaal verbod op straatintimidatie

Het voorstel om straatintimidatie in Arnhem aan te pakken, is ingediend door de raadsfracties van D66, SP en VVD. Met het voorstel komt er een lokaal verbod op seksuele intimidatie op straat in Arnhem. De gemeenteraad keurde het voorstel unaniem goed. Het verbod is juridisch geregeld in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Andeweg: “Het lokale verbod vergroot de mogelijkheden om daders van seksuele intimidatie aan te pakken en draagt ook bij aan de aangiftebereidheid van slachtoffers.”  

Sabine Andeweg

“Straatintimidatie kan niet, mag niet en kunnen we nu ook echt aanpakken en beboeten”

Sabine Andeweg, raadslid D66 Arnhem

Eerste stad in Gelderland met een verbod

Bijna twee derde van de vrouwen en meisjes in Arnhem geeft aan ervaring te hebben met seksueel overschrijdend gedrag op straat. Straatintimidatie komt in vele vormen voor. Bijvoorbeeld nastaren, ongewenst aanraken, hinderlijk achterna lopen, bespugen of in het nauw drijven. Ook naroepen met seksuele of beledigende opmerkingen, het vragen om seks, betasten, na-sissen of nafluiten kan intimiderend zijn. Het kan op straat gebeuren, in het openbaar vervoer, in het uitgaansleven of in een openbaar gebouw. Arnhem is de eerste stad in Gelderland die seksuele straatintimidatie strafbaar stelt via een lokaal verbod. Landelijke wetgeving hierover volgt waarschijnlijk pas na 2023. Andeweg: “Wij wilden daar niet op wachten. In onze gemeente is de verordening per 27 december 2021 van kracht.”

‘Wapen’ tegen straatintimidatie

Door seksuele straatintimidatie via lokale regelgeving strafbaar te stellen, zijn de handhavingsmogelijkheden uitgebreid. De gemeente Arnhem geeft hiermee politie en boa’s de instrumenten om direct in te grijpen bij ongewenst intimiderend gedrag. Daders kunnen nu dus strafrechtelijk aangepakt worden. Ook hoopt de gemeente dat slachtoffers zich door de wijziging in de APV eerder zullen melden. Slachtoffers hoeven niet meer te denken dat aangifte doen geen zin heeft, te veel tijd kost of dat het niet duidelijk is. Andeweg: “Aan die onduidelijkheid is nu een einde gemaakt: straatintimidatie kan niet, mag niet en kunnen we nu ook echt aanpakken en beboeten. De straffen hebben ook een belangrijke signaalwaarde. Dat signaal lijkt me hard nodig en belangrijk. In Arnhem maken we nu heel duidelijk dat we straatintimidatie niet accepteren.”