Gemeenteraad wil erfgoed beschermen na stadsbrand: ‘Niet opnieuw afwijken van beleid’

Na de verwoestende brand op 6 maart in de Arnhemse binnenstad, waarbij historische panden verloren gingen, blijkt het een uitdaging het overgebleven historische erfgoed te behouden. D66 maakte samen met de VVD een motie om te voorkomen dat zonder toestemming van de gemeenteraad erfgoed verdwijnt. “De rijke historie van Arnhem is wat de binnenstad aantrekkelijk maakt. We mogen niet toestaan dat 600 jaar geschiedenis verdwijnt om een paar weken tijdswinst te boeken bij de herbouw.” 

Herbouw met respect voor de geschiedenis

In de nasleep van de grote brand van 6 maart is de sloop inmiddels vergevorderd, maar de omgang met gebouwdelen die teruggaan tot de middeleeuwen, zorgt voor discussie. Het college gaf versneld toestemming tot sloop van delen van de oude muren, ondanks een negatief advies van de Commissie Omgevingskwaliteit. Volgens D66 moet bij toekomstige keuzes het behoud van erfgoed zwaarder wegen dan financiële of logistieke motieven. “We willen een binnenstad die niet alleen hersteld wordt, maar waar je de geschiedenis nog kunt voelen. Bij het herstel moet respectvol worden omgegaan met het verleden én met de herinnering aan de rampzalige brand” aldus Loor.

Geen snelheid zonder zorgvuldigheid

De motie van D66 benadrukt dat kwaliteit en zorgvuldigheid voorop moeten staan bij de herbouw. “Natuurlijk begrijpen we de druk bij eigenaren zoals De Slegte, maar snelheid mag geen excuus zijn voor het negeren van erfgoedbelang. Sloop is onomkeerbaar,” waarschuwt Loor. De partij wil dat de raad betrokken wordt bij belangrijke keuzes over sloop en herbouw. Op basis van de motie spreekt de gemeenteraad in september al met het college en de eigenaren verder over de herbouwplannen.
 
De motie werd met grote meerderheid aangenomen, alleen de PvdA-fractie stemde tegen.

Plek van de brand in de Arnhemse binnenstad, foto van 7 maart. Beeld: NOS