Gemeente moet te weinig betaalde bijstand alsnog betalen

Rijnkade Arnhem, augustus 2020 Beeld: Marco Derksen

Honderden Arnhemse jongeren onder de 21 jaar hebben jarenlang een standaard bedrag aan bijzondere bijstand gekregen. Voor sommige jongeren was dat te weinig. Eerst leek het maar om een paar jongeren te gaan. D66 ontdekte dat het er veel meer zijn. Daarom wil nu een grote meerderheid van de partijen dat de gemeente deze jongeren alsnog betaalt, als zij te weinig hebben ontvangen. Ook moet de gemeente voortaan per persoon bepalen hoeveel bijstand nodig is.

Dakloos

“Dit is heel schrijnend,” zegt fractievoorzitter Mattijs Loor van D66. Hij nam het initiatief voor deze motie. “Het gaat om jongeren die zelfstandig beschermd wonen. Sommigen raakten dakloos door hun financiële problemen.” Hij is blij dat de andere partijen zijn verzoek steunen. Alle mogelijke slachtoffers moeten nu door de gemeente gebeld worden. Ze krijgen de mogelijkheid om alsnog meer geld aan te vragen en hulp op maat bij problemen die door het geldgebrek zijn ontstaan.

Schade geleden

D66 Arnhem vraag het college samen met ChristenUnie, DENK Verenigd Arnhem, de Arnhemse Ouderen Partij, GroenLinks, de PvdA, VVD, CDA en Arnhem Centraal om vanaf nu zorgvuldiger te bepalen hoeveel bijzondere bijstand jongeren onder de 21 moeten krijgen. Tot nu compenseerde het college jongeren alleen voor de periode van november 2020 tot juli 2021. Alle jongeren die te weinig bijzondere bijstand kregen, moeten het bedrag krijgen waar ze recht op hadden, vinden de partijen. Als deze jongeren door hun lagere uitkering schade hebben geleden, moet de gemeente dat compenseren.

De gemeenteraad stemde in grote meerderheid voor het voorstel.