Een nieuw stadhuis: efficiënter, duurzamer, voordeliger

Beeld: Alex Hoekers/Flickr

De gemeenteraad boog zich afgelopen weken over de noodzakelijke vernieuwing en uitbreiding van het stadhuis. D66 is voorstander van zoveel mogelijk gemeentelijke diensten op één plek. Fractievoorzitter Mattijs Loor: “Met een innovatief ontwerp kunnen we bij het huidige stadhuis meer werkplekken creëren zonder dat een extra stadskantoor nodig is. De resterende werkplekken kunnen in de wijken gezocht worden.” 

Stadhuis verouderd, stadskantoor duur

Op dit moment werken ambtenaren van de gemeente zowel op het stadhuis aan de Koningstraat als op het stadskantoor aan de Eusebiusbuitensingel. Het stadhuis, dat in de jaren 60 werd gebouwd en zo’n 25 jaar geleden voor het laatst werd verbouwd, is verouderd en niet energiezuinig. Raadslid Wimer Heemskerk: “Grote delen van het stadhuis worden niet efficiënt gebruikt. Ook op het stadskantoor staan ruimtes leeg terwijl de gemeente er veel huur voor betaalt.” 

Vernieuwen, uitbreiden en beter benutten

Het college van B&W heeft vier scenario’s voor de nieuwe huisvesting gemaakt en raadsfracties naar hun voorkeuren gevraagd. Wat D66 betreft zou zo’n 80 procent van de gemeentelijke organisatie een plek moeten krijgen onder één dak, op het stadhuis. Hiervoor is een flinke verbouwing en uitbreiding nodig, die gecombineerd kan worden met de noodzakelijke verduurzaming van het gebouw. Mattijs Loor: “In de onderzochte scenario’s is het mogelijk om door bijbouwen en ‘optoppen’ tot ongeveer 70 procent te komen. Met innovatieve ingrepen zoals het benutten van loze ruimtes onder gebouwdelen zou nog iets meer ruimte gevonden moeten worden.” Een nieuw, hoger gebouw naast het stadhuis zou wat D66 betreft niet hoger dan het ‘schip’ van de Eusebiuskerk mogen worden. “De overige 20 procent van de werkplekken kan in de wijken komen,” vult Wimer Heemskerk aan. “Bijvoorbeeld gecombineerd met werkplekken van de Teams Leefomgeving, de sociale wijkteams en de teams van Werk & Inkomen of met de loketten in Arnhem-Zuid. Met die ambtenaren als voelsprieten in onze wijken, zorgen we dat het beleid dat op het stadhuis wordt bedacht ook echt aansluit op wat er onder Arnhemmers in de wijk speelt.”

Vernieuwende aanpak voor monumentaal gebouw

Zowel het Duivelshuis als het stadhuis zijn een monument. Het is belangrijk de unieke kwaliteiten van deze gebouwen te behouden bij aanpassingen. Dit vraagt om een vernieuwende aanpak. D66 vroeg het college daarom juist ook de ontwerpkracht van jonge ontwerpers te benutten bij het vinden van creatieve en efficiënte oplossingen. Met een zogenaamde ‘Open Oproep’ kan jong ontwerptalent een kans krijgen om het nieuwe ontwerp voor dit belangrijke publieke gebouw vorm te geven. Het college verwacht voor de zomer met een voorstel te komen, na een besluit hierover kunnen ontwerpers aan de slag. Ondanks de flinke investering, kan de gemeente door de vernieuwing van het stadhuis en het afstoten van het stadskantoor jaarlijks meer dan 1 miljoen euro per jaar besparen.