Arnhem verwelkomt vluchtelingen

Begin september verwelkomde Arnhem de eerste vluchtelingen uit Ter Apel op het nieuwe opvangschip aan de Rijnkade. “Met afschuw zag ik de beelden bij het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel,” zegt D66-raadslid Carolien Zwijnepoel. “Als mensen vluchten voor oorlog, geweld of vervolging verdienen ze een menswaardige opvang.” Direct na de inval in Oekraïne riep de gemeenteraad al op tot een gastvrije ontvangst van vluchtelingen. Nu de opvang weer overloopt, blijft Arnhem vluchtelingen een warm welkom bieden.

Uitbreiding opvangplekken

Om de opvang van asielzoekers in Ter Apel te ontlasten, vroeg het Rijk de veiligheidsregio’s om te zorgen voor extra noodopvang voor een periode van twaalf weken. Zwijnepoel: “Als zoiets gebeurt als in Ter Apel vind ik sowieso dat Arnhem verplicht is om te helpen.” De gemeente Arnhem wil duurzame en kwalitatief goede opvang bieden. Dus geen crisisopvang waarbij asielzoekers elke keer na korte tijd weer moeten vertrekken. Het extra schip voor de opvang van asielzoekers is daarom niet voor twaalf weken, maar voor een periode van anderhalf jaar.

Groot draagvlak

Het tweede opvangschip aan de Rijnkade verlicht de enorme druk op het aanmeldcentrum voor vluchtelingen in Ter Apel. Deze extra opvang in Arnhem komt bovenop de al bestaande opvang voor asielzoekers én de opvang van vluchtelingen uit de Oekraïne.
Aan de Rijnkade liggen nu vier boten die als opvanglocatie dienen. Twee schepen voor asielzoekers bij de Nieuwe Kade en twee voor Oekraïense vluchtelingen bij de Boterdijk. Het draagvlak in Arnhem om vluchtelingen op te vangen is groot. Zwijnepoel: “Veel Arnhemmers zijn bereid te helpen en vinden het goed dat wij ons hier als stad voor inzetten.”

Ruimte voor Oekraïners én asielzoekers

Arnhem is ruimhartig voor oorlogsvluchtelingen. Sinds maart zijn er zo’n 300 vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen aan de Rijnkade. Binnenkort worden er nog 200 noodopvangplekken voor Oekraïners gerealiseerd, onder meer aan de Doorwerthlaan in Presikhaaf. Bovendien worden er ruim 250 Oekraïners door Arnhemse gezinnen opgevangen. Naast de vluchtelingen uit Oekraïne vangt Arnhem ruim duizend asielzoekers op. De meeste in AZC Elderhoeve en in de opvang aan de Groningensingel, en nu ook op twee cruiseschepen. Zwijnepoel: “Of mensen vluchten voor Russisch oorlogsgeweld of door oorlog en onderdrukking elders op de wereld, maakt voor ons geen verschil. Arnhem is een stad voor vluchtelingen.”