Arnhem gaat aan de slag met rookvrije omgeving

Beeld: rookvrijegeneratie.nl

De afgelopen periode heeft de Arnhemse gemeenteraad het Plan Gezonde Leefomgeving besproken, een plan dat zich richt op milieuvraagstukken die onze gezondheid beïnvloeden. Denk aan het bevorderen van schone lucht, het verminderen van geluidsoverlast en lichtvervuiling, en het aanplanten van meer groen. In dit plan miste D66 de maatregelen tegen roken in de buitenlucht. Fractievolger Dennis Weijers benadrukt: “Roken is van invloed op de luchtkwaliteit doordat veel meer fijnstof de lucht in wordt geblazen. Ook is de milieu-impact van peuken enorm.” Samen met ChristenUnie en Volt diende D66 daarom amendement ‘Een gezonde leefomgeving is een rookvrije leefomgeving’ in, dat met ruime meerderheid werd aangenomen.

Onderzoek bevestigt noodzaak rookvrije zones

Recent onderzoek van Trimbos-instituut onderstreept de urgentie van een rookvrije omgeving. De uitstoot van tabaksrook en vapes bevat schadelijke stoffen zoals fijnstof, lood en benzeen, die de luchtkwaliteit verslechteren en schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarnaast zijn sigarettenpeuken de meest voorkomende vorm van zwerfafval. Eén sigarettenpeuk kan 1000 liter water vervuilen. Door peuken lekken er zware metalen, nicotine en microplastics de natuur in. Ook is de fijnstofconcentratie veel hoger op plekken waar structureel gerookt wordt. Dennis Weijers benadrukt: “De milieu-impact van roken is groot. We vinden het belangrijk dat Arnhem de ambitie naar een rookvrije generatie ook echt onderdeel maakt van dit plan.”

Concrete stappen naar een rookvrij Arnhem

Om deze ambities waar te maken, gaat het college onderzoeken hoe meer openbare plekken in Arnhem rook- en dampvrij kunnen worden gemaakt. Dit sluit aan bij een eerdere motie van D66 en de Omgevingsvisie van de stad. Het college zal in de Perspectiefnota 2026-2029 de benodigde kosten voor dit onderzoek presenteren. Ook wordt gekeken naar mogelijkheden om rookvrije voorwaarden op te nemen in subsidievoorwaarden en huurovereenkomsten van openbare gebouwen.*
Weijers stelt: “Mensen die niet roken, moeten ongestoord kunnen genieten van de buitenlucht. Nu is dat niet altijd vanzelfsprekend.” Het Plan Gezonde Leefomgeving is een eerste stap, maar de uitvoering van concrete maatregelen zal bepalend zijn voor een rookvrij Arnhem.

* Juridische mogelijkheden voor gemeenten om de openbare ruimte rookvrij te maken, zijn gebundeld in een verkenning van Rookvrije Generatie (een initiatief van Hartstichting, KWF en Longfonds).